TOUKOKUU

24.05.2017

VYY:n toimisto kiinni pe 26.5.

VYY:n toimisto on kiinni pe 26.5. työntekijöiden TES-päivän johdosta.

Lue lisää

24.05.2017

#VINKKAAUUDELLE -VIDEOKILPAILU

Ensi syksynäkin iso määrä uusia korkeakouluopiskelijoilta aloittaa opintonsa.  Jeesaa uutta opiskelijaa – kerro videon keinoin oma vinkkisi opintojen alkutaipaleelle ja laita näin hyvä kiertämään! Samalla osallistut videokilpailuumme ja voit voittaa palkintoja.

PALKINNOT

 1. palkinto: 100 euron arvoinen S-ryhmän lahjakortti
 2. palkinto: 60 euron arvoinen S-ryhmän lahjakortti
 3. palkinto: 40 euron arvoinen S-ryhmän lahjakortti

#Vinkkaauudelle -videokilpailu on avoin korkeakouluopiskelijoille kaikkialla Suomessa.

 • Kilpailu on käynnissä 10.5.2017 – 31.8.2017.
 • Voittajat julkistetaan 15.9.2017.

Lisätietoja kilpailusta Nyytin sivuilta

Lue lisää

23.05.2017

Yliopiston johtosääntö uudistetaan – yliopistoyhteisöllä tilaisuus kommentoida 31.5.2017 asti

Luonnos yliopiston uudistetuksi johtosäännöksi on nyt yliopistoyhteisön kommentoitavissa. Luonnos on saatavilla täältä.

Opiskelijajärjestöt ja yksittäiset opiskelijat voivat halutessaan kommentoida johtosääntöluonnosta 31.5.2017 mennessä. Kommentit voi toimittaa sähköpostitse Samu Leskiselle osoitteeseen samu.leskinen@uva.fi.

Lue lisää

16.05.2017

Answer a survey about student housing and win gift cards!

The survey concerns the renovation project of the student village in Palosaari and Onkilahti park area. It is part of a thesis project for the Student Housing Foundation in Vaasa (VOAS). The answers will be handled with confidentiality and anonymity. Answering the survey takes about 5-10 minutes. Land Use Planning of Vaasa has planned that some old buildings can be pulled down  in the future and new block of flats and row houses can be built there.

You can answer the survey here.

The survey closes on 9.6.2017. All survey participants enter in a raffle for three 50 € gift cards to S Group stores (for example S-market/Prisma).

Lue lisää

15.05.2017

5GFWD Oulu 5G Hackathon 9-11 June 2017

5GFWD Oulu 5G Hackathon 9-11 June 2017

Supercharged 5G networks – 150 times faster than 4G today – will change mobile services, games, health care and products for good. Because you want to be an important part of this revolution – you are warmly welcome to join the most important 5G event in the world: Oulu 5GFWD Hackathon! It will gather together the best brains in business: developers, designers and other experts. As well as the coolest companies who will make it big with 5G.

Apply now! https://ultrahack.org/5gfwd

5gfdw.org

Facebook

Lue lisää

15.05.2017

ISIC-App ja ISIC-lisenssi Frank-Appiin!

ISIC-kortin omistajana voi ladata myös ISIC Appin sovelluskaupastasi. Mikäli et vielä omist ISIC-korttia, voi tilata ISIC-lisenssin myös Frank-appiin.

Yhden vuoden mittaisen ISIC-lisenssin voi uusimmassa Frank Appin versiossa (2.0.5) ostaa suoraan Frank Appista vain muutamalla klikkauksella. Vuoden mittaisen lisenssin hinta on ylioppilaskuntien jäsenille vaivaiset 3 euroa –  eli opiskelijaedut ympäri maailman on nyt saatavilla todella pikkurahalla! Tämän jälkeen pääset  käyttämään etuja lataamalla ISIC Appin käyttöösi

Huom! Mikäli sinulla on jo ISIC-opiskelijakortti, sinun ei tarvitse ostaa erillistä digitaalista lisenssiä käyttääksesi ISIC Appia.

Lisätietoja Frankin blogista

Lue lisää

15.05.2017

Vastaa kyselyyn opiskelija-asumisesta ja voita lahjakortteja!

Kysely käsittelee Vaasan Palosaaren alueen ja Onkilahden  puiston opiskelijakylän uudisrakentamista ja toteutaan opinnäytetyönä Vaasan opiskelija-asuntosäätiölle (VOAS:lle). Vastaukset käsitellään nimettömästi ja luottamuksellisesti. Vastaamiseen kuluu aikaa noin 5-10 minuuttia. Vaasan kaupungin kaavoitusosasto on kaavoittanut ns. Onkilahden puiston alueen siten, että vanhaa rakennuskantaa on mahdollista purkaa ja rakentaa tilalle mm. kerrostaloja ja rivitaloja.

Linkki kyselyyn

Vastausaikaa  9.6.2017 asti. Vastanneiden kesken arvotaan kolme 50 euron lahjakorttia S-ryhmän kauppoihin.

Lue lisää

09.05.2017

Kannanotto: Vaasan yliopiston kampuksen kehittäminen vuosina 2017–2020

9.5.2017

Vaasan yliopiston tilojen kehityssuunnasta päätetään pian. Vaasan yliopiston ylioppilaskunta haluaa tuoda opiskelijoiden näkökulman mukaan päätöksentekoon. Toteutimme yhteistyössä ainejärjestöjen kanssa jäsenkyselyn, johon vastasi 183 opiskelijaa. Vastausten ja ylioppilaskunnan edunvalvontavaliokunnan mietintöjen pohjalta muodostimme lausuntomme koskien yliopiston tilojen kehittämistä.

Uusilla tilaratkaisuilla tulee kehittää erityisesti opintojen joustavuutta. Sähköisen tenttimisen mahdollisuuksia ei hyödynnetä Vaasan yliopistossa maksimaalisesti, sillä tarkoitukseen soveltuvia tiloja ei ole tarpeeksi. Vaadimmekin, että sähköisen tenttimisen tiloja on lisättävä ja henkilökuntaa koulutettava ja kannustettava hyödyntämään sähköisiä tenttejä. Lisäksi tietokoneluokkien ja opinnoissa tarvittavien erikoisohjelmistojen tulee olla aina opiskelijoiden saavutettavissa ja käytettävissä. Tällä hetkellä lisenssejä on suhteessa liian vähän ja ohjelmistoilla varustettujen koneiden käyttömahdollisuudet ovat paikoin rajalliset.

Lounasaikaan ruuhkat ovat yliopistomme ravintoloissa kasvaneet kohtuuttomiksi. Tähän tulee hakea ratkaisua joko ravintoloiden kapasiteettia kasvattamalla tai aamupäivän isojen luentojen päättymisaikoja porrastamalla. Opiskelijat kaipaisivat myös monipuolisempaa ravintola- ja kahvilatarjontaa. Kampuksella on oltava ruokailumahdollisuuksia iltaisin, sillä opetus ja opiskelu eivät rajoitu ainoastaan aamuihin ja iltapäiviin.

Kampusta olisi muutenkin syytä kehittää suuntaan, joka toisi elämää kampukselle myös virka-ajan ulkopuolella. Erityisesti ainejärjestöhuoneiden, jotka ovat olennainen osa opiskelijakulttuuria ja tärkeä verkostoitumisväylä oman ja muiden alojen opiskelijoiden välillä, tulisi olla käytettävissä mieluiten kellon ympäri. Huoneiden tulisi lisäksi sijaita keskeisellä paikalla kampuksella ja lähellä toisiaan, jotta aidot poikkitieteelliset kohtaamiset toteutuisivat.

Opiskelijat pitävät työergonomiaa parantavia ja istumista vähentäviä ratkaisuja tärkeinä. Kampuksen opiskelutiloihin kaivataan lisää seisomapöytiä ja muita ergonomisia kalusteratkaisuja. Varsinkin isojen luentosalien työergonomia koetaan erittäin huonoksi. Tiloilta toivotaan myös muunneltavuutta; liikuteltavat pöydät ja tuolit helpottavat työskentelyä ryhmissä. Esimerkiksi Tervahovin pohjakerroksen innovaatiotilat sekä Tritonian monipuolisesti muunneltavissa oleva Vuokko-tila ovat saaneet hyvän vastaanoton. Samanlaisia tiloja tarvitaan muuallekin kampukselle ja erityisesti ryhmä- ja itseopiskelutiloja tarvitaan lisää. Ryhmätyötiloille on jatkuva, kova kysyntä.

Yliopistoyhteisössä on epäselvyyttä Fabriikin tilojen tulevaisuudesta: yhden käsityksen mukaan Fabriikista oltaisiin luopumassa kokonaan, toisen mukaan tiloista luopuminen ei ole suunnitelmissa. Ylioppilaskuntana emme näe Fabriikista luopumista juuri nyt järkevänä ratkaisuna, koska yliopistossa tällä hetkellä järjestettävä opetus ei mahdu ainoastaan Tervahoviin ja Technobothniaan, varsinkin kun Vaasan yliopistoon jää liikkeenluovutuksesta huolimatta merkittävä määrä kielten tutkinto-opiskelijoita.

Mahdollisia päätöksiä tiloista luopumisesta ei saa tehdä liian hätiköidysti, vaan niissä on otettava huomioon myös tulevan opetuksen tilantarve. Kampustilojen kehittäminen on tärkeää työtä, josta opiskelijat haluavat tehdä osansa. Ylioppilaskunta toivookin, että tilojen kehittämistyössä päädytään koko yliopistoyhteisöä osallistamalla ratkaisuun, jolla saadaan aikaiseksi kaikille tarkoituksenmukaiset, viihtyisät ja esteettiset tilat.

Juuso Aaltonen                                          Kaisa Paavola
hallituksen puheenjohtaja                            pääsihteeri
Vaasan yliopiston ylioppilaskunta              Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoja:

Lasse Lehtonen, koulutuspoliittinen vastaava, koulutus@vyy.fi, 044 324 8963
Oskari Mäkelä, edunvalvontasihteeri, edunvalvontasihteeri@vyy.fi, 044 324 8961

Lue lisää

08.05.2017

VYY:n palvelutoimisto kesätauolle / VYY service office summer break

Palvelutoimisto kesätauolle

VYY:n palvelutoimisto on normaalisti auki vielä tämän viikon, jonka jälkeen siirtyy kesätauolle ajalla 8.5.-21.8.2017.
Tauon ajan VYY:n sihteerit tavoittaa puhelimitse (044-324 8980), sähköpostitse (ylioppilaskunta@vyy.fi) ja Domus Bothnican toimistokäytävältä arkisin klo 9-15 (lounas klo 11-12).

Aurinkoista kesää!

Service office summer break

The VYY Service office is open normally this week, but will go on summer break between 8.5.–21.8.2017.
During the summer break you can contact the secretaries by phone (044-324 8980), by email (ylioppilaskunta@vyy.fi) and in person at the Domus Bothnica office on weekdays at 9–15 (except during luch at 11–12).

VYY wishes you a sunny summer!

Lue lisää

08.05.2017

Snöörit-sarjan voittaja on selvinnyt

Vaasan yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin tekniikan opiskelijoiden tähdittämä #Snöörit-realitysarja keräsi suuryleisön: sitä katsottiin Youtubessa yhteensä 642 802 minuuttia eli 1,5 vuotta. Facebookissa sarja tavoitti kohderyhmästään eli 18–24-vuotiaista 82 prosenttia.

Sarjan voittajaksi selviytyi ja kymppitonnin kuittasi kohderyhmää parhaiten puhuttelevia videoita tehnyt Santeri Nyrönen, joka opiskelee sähkötekniikkaa VAMKissa. Palkinnon sponsoroivat automaatio- ja sähköistysratkaisuihin erikoistunut VEO Oy, Vaasan kaupunki sekä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK.

Lue koko artikkeli Vaasan yliopiston sivuilta: http://www.uva.fi/fi/news/snoorit_voittaja/

 

Lue lisää

02.05.2017

Opiskelijan toimeentulo muuttuu elokuussa

Syksy tuo tullessaan merkittäviä muutoksia korkeakouluopiskelijoiden toimeentuloon. 1.8.2017 alkaen:

VYY keräsi tähän artikkeliin jäsenistönsä kannalta olennaisimman tiedon muutoksista.

 

Siirtyminen yleiseen asumistukeen

Nykyisellään korkeakouluopiskelijoiden asumista tuetaan pääasiassa opintotukeen kuuluvalla asumislisällä, joka myönnetään opiskelijalle henkilökohtaisesti. Yleiseen asumistukeen siirryttäessä ehkä olennaisin muutos onkin sen ruokakuntakohtaisuus. Ruokakuntaan voi kuulua yksi tai useampi henkilö ja yleinen asumistuki on ruokakunnan yhteinen etuus. Ruokakuntaan kuuluu pääsääntöisesti kaikki samassa asunnossa asuvat henkilöt, mutta sen määrittelemiseen vaikuttaa kuitenkin erityisesti vuokran yhteisvastuullisuus ja vuokralaisten parisuhdestatus. Yleiseen asumistukeen vaikuttavat myös vuokra, perheen koko ja asuinpaikka. Voit selvittää asumistukesi määrän kelan asumistukilaskurilla.

Kela lakkauttaa asumistuen piiriin siirtyvien asumislisät automaattisesti. Muista siis hakea asumistukea! Voit hakea elokuussa alkavaa asumistukea jo toukokuun loppupuolella (Kela alkaa tekemään asumistukipäätöksiä 20.5. alkaen), jos opiskelupaikka ja asunto syksylle ovat tiedossa. Tuki haetaan Kelan asiointipalvelusta.

 

Yksinasuvat opiskelijat:

Jos asut yksin, saatat hyvinkin saada jatkossa suurempaa tukea. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että yleistä asumistukea laskiessa otetaan huomioon vuokran hinta. Heinäkuun lopussa poistuvaan opintotuen asumislisään vuokra ei vaikuta, vaan sen kuukausittainen maksimimäärä on pysynyt 201,60€ suuruisena vuodesta 2005 asti.

 

Kimppakämpässä asuvat opiskelijat:

Kimppakämpässä asuville opiskelijoille on yleisen asumistuen saamisen kannalta olennaisinta, että jokainen kämpässä asuva voidaan lain mukaan määritellä omaksi ruokakunnakseen. Jotta kämppäkaverit muodostavat kukin oman ruokakuntansa, ja voivat siten kukin saada yleistä asumistukea, heillä täytyy olla erilliset vuokrasopimukset. Jos asut kimppakämpässä ja haluat saada yleistä asumistukea, sinun ja kämppistesi täytyy toimia jommalla kummalla näistä tavoista:

 1. Sopikaa vuokranantajan kanssa erillisten vuokrasopimusten tekemisestä jokaiselle kämppikselle, jos niin ei vielä ole. Vuokrasopimuksissa ei saa olla yhteisvastuulauseketta!
  TAI
 2. Uusikaa vuokranantajan kanssa vuokrasopimus muotoon, jossa yksi asunnon vuokralaisista on päävuokralainen ja loput kämppiksistä alivuokralaisia.

VOAS tekee kimppakämppien asukkaille lähtökohtaisesti erilliset vuokrasopimukset, mutta yksityiset vuokranantajat saattavat edellyttää että vuokralaiset vastaavat vuokrasta yhteisvastuullisesti. Tällöin vuokrasopimukseen kirjataan ns. yhteisvastuulauseke, jonka myötä Kela katsoo kämppisten muodostavan yhteisen ruokakunnan. Tämä voidaan välttää sopimalla, että yksi kämppiksistä on päävuokralainen ja loput alivuokralaisia, jolloin vuokranantajan työtaakka yksinkertaistuu.

 

Parisuhteessa olevat, yhdessä asuvat opiskelijat:

Yksin tai kimppakämpässä asuville opiskelijoille yleiseen asumistukeen siirtyminen saattaa olla hyvinkin edukasta, kun taas pariskunnat saattavat menettää asumistukensa jopa kokonaan. Yleisen asumistuen määräytymiseen vaikuttavat kaikkien ruokakuntaan kuuluvien tulot. Jos siis asut puolisosi tai avopuolisosi kanssa yhdessä, voitte hakea asumistukea yhdessä muodostamallenne ruokakunnalle. Jos esimerkiksi sinä opiskelet ja puolisosi on työelämässä, hänen tulonsa saattavat olla niin suuret että ruokakuntanne ei ole oikeutettu yleiseen asumistukeen. Voit tarkistaa asian asumistukilaskurilla.

HUOM! Tasa-arvoisen avioliittolain myötä avopuoliso voi 1.3.2017 alkaen olla Kelan tulkinnan kannalta myös samaa sukupuolta! Jos kuitenkin asut kimppakämpässä, jossa asuu enemmän kuin kaksi asukasta, Kela ei katso ketään asukkaista avopuolisoiksi.

 

Opintoraha ja opintolainan valtiontakaus

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan yhtenäistäminen samalle tasolle toisen asteen opiskelijoiden kanssa tarkoittaa käytännössä sitä, että yliopisto-opiskelijoiden kuukausittain saama opintoraha laskee enimmillään jopa 86 eurolla, riippuen opintojen aloitusajankohdasta.

Korkeakouluopiskelijalle myönnettävä opintolainan 400€/kk valtiontakaus puolestaan nousee tasolle 650€/kk. Kelan laskelmien mukaan opiskelijoiden kuukausittaisen tuen — joka koostuu opintorahasta, opintolainasta ja asumistuesta — kokonaismäärä on 1.8.2017 alkaen 1175–1305 €/kk riippuen asuinkunnasta, kun vastaava määrä ennen muutosta on 850–940 €/kk. Tämän lisäksi maksuhäiriö ei enää syyslukukaudesta 2017 alkaen estä opintolainan valtiontakauksen saamista. Opiskelijat saavat siis jatkossa enemmän tukea, mutta se on entistä lainapohjaisempaa.

 

Opintotukikuukausien määrä vähenee

Uusien korkeakouluopiskelijoiden tutkintokohtainen enimmäistukiaika lyhenee 2 kuukaudella. Uusia opiskelijoita ovat henkilöt, jotka aloittavat ensimmäiset korkeakouluopintonsa syyslukukaudella 2017 tai sen jälkeen.

Jos korkeakoulututkinnon jo suorittanut aloittaa uudet korkeakouluopinnot syyslukukaudella 2017 tai sen jälkeen, kokonaistukiaika on nykyisen 64:n sijaan 54 tukikuukautta. Myös tutkintokohtainen enimmäistukiaika lyhenee. Muista muutoksista poiketen enimmäistukiajan 2 kuukauden lyhentyminen koskee ainoastaan uusia korkeakouluopiskelijoita eli henkilöitä, jotka aloittavat ensimmäiset korkeakouluopintonsa syyslukukaudella 2017 tai sen jälkeen.

Lue aiheesta lisää Kelan sivuilta ja SYL:n blogista.

Lue lisää

02.05.2017

Changes to student financial aid in August

The following autumn brings significant changes to the financial aid and housing assistance of higher education students. From 1.8.2017 onwards:

The Student Union gathered in this article the most relevant information for our student members.

 

Students covered under general housing allowance scheme

The housing costs of higher education students in Finland are currently mainly subsidized through the student housing supplement, which is granted to each student personally. From 1.8.2017 onwards, the student housing supplement is replaced by the general housing allowance. Unlike the student housing supplement, the general housing allowance is granted to the entire household. A household generally consists of all persons living in the same apartment, but it is affected by a number of other factors as well, including the relationship status of tenants, rent, municipality, family size and whether the tenants are collectively responsible for paying the rent. You can find out the how much general housing allowance you are eligible for with Kela’s online calculator (currently available only in Finnish).

Kela will automatically terminate the student housing supplements of all students who are moved under general housing allowance. This is why you have to remember to apply for general housing allowance! General housing allowance is available from the beginning of August, but you can apply for it already at the end of May if you have secured a study place and an apartment for the autumn. You can apply for the allowance through Kela’s e-services.

 

Students living alone:

If you live alone, you might be eligible for a bigger total financial aid from autumn 2017 onwards. This is because general housing allowance takes the amount of rent into consideration. The student housing supplement, which will end this August, is not affected by rent. The monthly maximum amount of the supplement has stayed at 201,60€ since 2005.

 

Students living in shared housing:

In order for students living in shared housing to each be eligible for their own general housing allowance, each roommate must form their own household. In order for each roommate to be legally considered their own household, they must have separate rent contracts. So if you live in shared housing and you want to receive general housing allowance for yourself, you and your roommates must act in one of the following ways:

 1. Make an agreement with your landlord to have separate rent contracts for each roommate, if you do not already have them. The rent contracts must not include a clause stating that the tenants are collectively responsible for paying rent for the entire home.
 2. Make a new rent contract with your landlord where one of the roommates is designated as the main tenant and the rest of the roommates are designated as sub-tenants.

VOAS makes separate contracts to all roommates in their shared housing by default, but private sector landlords might require the roommates to be collectively responsible for paying the rent. In such cases the rent contract includes a clause stating that the tenants are collectively responsible for paying rent for the entire home, which means that Kela considers the roommates to belong to the same household. This can be avoided by making a rent contract where one of the roommates is the main tenant and the rest of the roommates are sub-tenants, which makes things easier for the landlord.

 

Married or Cohabiting couples:

When students are moved to the general housing allowance scheme, many student couples may end up losing their housing support entirely. This is because general housing allowance is affected by the income of all persons who belong in the household. If you live together with your spouse or cohabiting partner, you may apply for general housing allowance for the household you form together. If, for example, you are a student and your spouse or cohabiting partner works full time, their income might be so high that your household is not eligible for general household allowance. You can check this with Kela’s online calculator (currently only available in Finnish).

NOTE! Since the introduction of equal marriage law in Finland in 1.3.2017, persons of the same sex living in the same household are considered cohabiting partners! However, if you live in shared housing where there are more than two tenants or sub-tenants, Kela does not consider any of the tenants or sub-tenants to be cohabiting partners.

 

Student financial aid and student loan government guarantee

The study grants paid to higher education students will be adjusted so that university students’ monthly study grant will be reduced by up to 86 euros, depending on when they started their studies.

The amounts of government guaranteed student loans will be raised from 400€/month to 650€/month. According to Kela’s calculations the total monthly student financial aid — which consists of the study grant, the student loan and the general housing allowance — will be 1175–1305 €/month from 1.8.2017 onwards, depending on the municipality, whereas currently that same figure is 850–940 €/month. Additionally, starting with autumn term 2017 a payment default entry will no longer prevent students from qualifying for a government loan guarantee. In short, students will receive more financial aid, but a larger portion of it will be based on loans.

 

Maximum aid period for new students shortened

The maximum aid period for new students will be shortened by 2 months. Persons who start their first higher education studies in autumn term 2017 or later than that are considered new students.

The maximum period of time for which financial aid is available for higher education is shortened to 54 months for students who already have earned one degree and who begin a new course of higher education study in or after autumn term 2017.

For more information, see the Kela article on changes to student financial aid.

 

Lue lisää