SYYSKUU

27.09.2017

Edarivaalit 2017: Näin lähdet ehdolle – step by step

Oletko kiinnostunut yhteisistä asioista? Onko sinulla mielipiteitä siitä, mihin asioihin ylioppilaskunnan tulisi vaikuttaa? Haluatko olla päättämässä vaikkapa jäsenmaksun suuruudesta ja hallituksen valinnasta?

Edustajistovaaleissa ehdolle lähteminen on helppoa ja jokainen ylioppilaskunnan jäsen voi sen tehdä!

 1. Mene VYY:n nettisivuille: http://vyy.fi/ylioppilaskunta/edustajistovaalit/ Sivulle on koottu paljon tietoa edustajistovaaleista, ja kaikki vaaliasiakirjat ja ohjeistukset löytyvät myös sieltä. Sivulla on FAQ-osio, josta selviää mm. Mikä on edustajisto ja mihin asioihin siellä voi vaikuttaa
 2. Ehdolle voit lähteä yksin tai osana vaaliliittoa. Tutustu vaaliliittoihin ja ole rohkeasti yhteydessä vaaliasiamiehiin. Tällä hetkellä VYY:n tiedossa olevat vaaliasiamiehet (päivitämme listaa tarvittaessa):a.Punavihreä Allianssi: Matias Kvist, matias.kvist@student.uva.fi,
  b.Tuttilaiset: Tuukka Toivonen, tuukka.toivonen@student.uva.fi,
  c.Unioni: Tapani Veija, tapani.veija@student.uva.fi,
  d.Vaasan Kampusporvarit: Ville Hakanen, ville.o.hakanen@gmail.com,
  e.Warranttilaiset: Niklas Hayles, niklas.hayles@gmail.com.
  Huom! Mikäli haluat perustaa oman vaaliliiton, olethan välittömästi yhteydessä keskusvaalilautakunnan puheenjohtajaan, Matilda Vähäkankaaseen, epj@vyy.fi.
 3. Täytä ehdokasilmoitus ja palauta se pääsihteerille viimeistään keskiviikkona 11.10.2017 klo 14 (jos lähdet ehdolle yksin) tai vaaliasiamiehelle (jos lähdet ehdolle vaaliliiton ehdokkaana).
  http://vyy.fi/wp-content/uploads/Ehdokasilmoitus-2017.pdf
 4. Ehdokaslistat julkaistaan maanantaina 16.10. klo 12 mennessä. Vaaliliitot ja ehdokkaat saavat aloittaa vaalimainonnan samana päivänä (16.10.) klo 12. Vaikka kuinka olisi kivaa päästä jo kampanjoimaan, säästäthän sloganisi ja vaali-innon tälle päivälle ja siitä eteenpäin!
 5. Ehdokaslistojen julkaisun jälkeen ehdokkaat saavat kutsun vastata vaalikoneeseen, jossa on kymmenen kansallista ja kymmenen paikallista ylioppilaskuntia koskevaa kysymystä. Vaalikoneen avulla äänestäjien on helppoa löytää itselleen paras ehdokas, joten muistathan vastata vaalikoneeseen!
 6. Muista kampanjaa tehdessäsi hyvä meininki ja reilu peli muita ehdokkaita kohtaan.
 7. VYY järjestää vaalipaneelin, jossa eri vaaliliitot pääsevät esittelemään omia vaaliteemojaan ja vääntämään leikkimielisesti kättä
 8. Sitten eikun jännittämään vaalin tuloksia! VYY järjestää keskiviikkona 8.11. kaikille avoimet vaalivalvojaiset klo 20.00 uudessa Tørst Companyssa.
 9. Muistathan, että vaikka et pääsisi varsinaiseksi edaattoriksi, jokainen ääniä saanut ehdokas on varaedaattori, joka voi tarvittaessa käyttää myös äänivaltaa kokouksissa!

Näin helppoa se on!

Vaalit toteutetaan suhteellisella vaalitavalla. Katso video, kuinka suhteellinen vaalitapa toimii: https://www.youtube.com/watch?v=l8XOZJkozfI.
Edustajistovaalit lähestyvät ja seuraavan kahdeksan viikon ajan tulemme päivittämään tähän blogiin edustajistovaaleihin liittyvää informaatiota erilaisten kirjoitusten kautta. Suosittelen seuraamaan myös Facebookista löytyvää VYY:n edarivaalit -sivustoa sekä tutustumaan edustajistovaaleihin tarkemmin vyy.fi/ylioppilaskunta/edustajistovaalit.

Lue blogiteksti: Sinä päätät kuka päättää!

Lue blogiteksti: Vaaliliittojen esittelyt

Lue blogiteksti: Lähtisitkö silloin kanssani ehdolle?

Lue lisää

19.09.2017

Edarivaalit 2017: Sinä päätät kuka päättää!

Edustajistovaalit lähestyvät ja seuraavan kahdeksan viikon ajan tulemme päivittämään tähän blogiin edustajistovaaleihin liittyvää informaatiota erilaisten kirjoitusten kautta. Suosittelen seuraamaan myös Facebookista löytyvää VYY:n edarivaalit -sivustoa sekä tutustumaan edustajistovaaleihin tarkemmin vyy.fi/ylioppilaskunta/edustajistovaalit.

 

Aloitetaan perusteista. Mikä on edustajisto ja edustajistovaalit?

Ylioppilaskunnan edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, jossa toimii 30 varsinaista edustajaa sekä edustajiston varaedustajat.  Edustajiston tärkein tehtävä on edustaa opiskelijoita ylioppilaskunnan päätöksenteossa. Edustajisto päättää muun muassa ylioppilaskunnan strategisista linjauksista, vuosittaisesta toimintasuunnitelmasta ja –budjetista sekä jäsenmaksun suuruudesta. Lisäksi edustajiston tehtäviin kuuluu hallituksen ja pääsihteeriin valinta ja nimeäminen.

Edustajiston kausi on kaksivuotinen eli edustajistovaalit järjestetään joka toinen vuosi. Jokainen ylioppilaskunnan jäsen voi lähteä vaaleihin ehdolle ja jokaisella ylioppilaskunnan jäsenellä on myös oma henkilökohtainen äänensä vaaleissa. Tänä vuonna 2017 äänestys järjestetään ensimmäistä kertaa sähköisenä, joten voit käyttää äänesi vaikka et olisikaan äänestyspäivinä Vaasassa! Ennakkoäänestyspäivät ovat 31.10. ja 1.11. ja varsinaiset äänestyspäivät 7.11. ja 8.11. Äänestysaika on jokaisena päivänä klo 8.00-18.00. Kirjoitamme blogiin ohjeistuksen sähköisestä äänestyksestä ennakkoäänestyksen lähestyessä.

 

Kuka voi lähteä ehdolle?

Sinä, kunhan olet ylioppilaskunnan jäsen. Sinulla ei tarvitse olla valmiina erityisiä tietoja tai taitoja, sillä me koulutamme sinut edustajiston jäsenen tehtäviin. Erittäin suositeltavaa on kuitenkin se, että olet kiinnostunut, motivoitunut ja valmis sitoutumaan tehtävääsi eli osallistut aktiivisesti keskusteluun ja noin kerran kuussa järjestettäviin edustajiston kokouksiin ja mahdollisiin iltakouluihin.

Ehdolle voi lähteä yksin tai osana vaaliliittoa, joka toimii edustajistossa edustajistoryhmänä. Tällä hetkellä istuvassa edustajistossa toimii viisi ryhmää, joista toiset ovat ainejärjestöpohjaisia ja toiset poliittisia ryhmiä. Löydät lisäinfoa ja yksityiskohtia ehdolle lähtemisestä VYY:n verkkosivuilta. Jos haluat lähteä ehdokkaaksi jonkin ryhmän jäsenenä, ole yhteyksissä ryhmän vaaliasiamieheen (yhteystiedot verkkosivuilla)!

 

Miksi lähteä ehdolle?

Sanotaan, että opiskelija-elämä on ihmisen parasta aikaa, joten miksi et lähtisi vaikuttamaan siihen? Vaasan yliopistossa opiskelijayhteisö on pieni ja tiivis, joten täällä pystyt aidosti vaikuttamaan opiskelijan asioihin. Lisäksi saat edustajistossa työskentelystä tärkeitä taitoja, joille on varmasti käyttöä niin opiskelija- kuin työelämässä.

Mikäli kiinnostuksesi heräsi, minuun saa olla yhteyksissä kaikissa kysymyksissä. Suosittelen myös tulemaan tutustumaan edustajiston toimintaan tämän syksyn ensimmäiseen edustajiston kokoukseen tänään tiistaina 19.9. klo 16.15 alkaen Wolff-auditoriossa (B201). Kaikki edustajiston kokoukset ovat avoimia jäsenistölle.

Yhteenvetona, ole aktiivinen: nyt on mahdollisuutesi vaikuttaa! Lähde rohkeasti ehdolle. Muista myös, että jokainen ääni on tärkeä, joten äänestä!

 

Tervetuloa mukaan vaikuttamaan Suomen parhaaseen opiskelijayhteisöön!

Matilda Vähäkangas
Edustajiston puheenjohtaja
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja
epj@vyy.fi

 

 

Lue blogiteksti: Näin lähdet ehdolle – step by step

Lue blogiteksti: Vaaliliittojen esittelyt

Lue blogiteksti: Lähtisitkö silloin kanssani ehdolle?

Lue lisää