Edarivaalit 2017: Sinä päätät kuka päättää!

Edustajistovaalit lähestyvät ja seuraavan kahdeksan viikon ajan tulemme päivittämään tähän blogiin edustajistovaaleihin liittyvää informaatiota erilaisten kirjoitusten kautta. Suosittelen seuraamaan myös Facebookista löytyvää VYY:n edarivaalit -sivustoa sekä tutustumaan edustajistovaaleihin tarkemmin vyy.fi/ylioppilaskunta/edustajistovaalit.

 

Aloitetaan perusteista. Mikä on edustajisto ja edustajistovaalit?

Ylioppilaskunnan edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, jossa toimii 30 varsinaista edustajaa sekä edustajiston varaedustajat.  Edustajiston tärkein tehtävä on edustaa opiskelijoita ylioppilaskunnan päätöksenteossa. Edustajisto päättää muun muassa ylioppilaskunnan strategisista linjauksista, vuosittaisesta toimintasuunnitelmasta ja –budjetista sekä jäsenmaksun suuruudesta. Lisäksi edustajiston tehtäviin kuuluu hallituksen ja pääsihteeriin valinta ja nimeäminen.

Edustajiston kausi on kaksivuotinen eli edustajistovaalit järjestetään joka toinen vuosi. Jokainen ylioppilaskunnan jäsen voi lähteä vaaleihin ehdolle ja jokaisella ylioppilaskunnan jäsenellä on myös oma henkilökohtainen äänensä vaaleissa. Tänä vuonna 2017 äänestys järjestetään ensimmäistä kertaa sähköisenä, joten voit käyttää äänesi vaikka et olisikaan äänestyspäivinä Vaasassa! Ennakkoäänestyspäivät ovat 31.10. ja 1.11. ja varsinaiset äänestyspäivät 7.11. ja 8.11. Äänestysaika on jokaisena päivänä klo 8.00-18.00. Kirjoitamme blogiin ohjeistuksen sähköisestä äänestyksestä ennakkoäänestyksen lähestyessä.

 

Kuka voi lähteä ehdolle?

Sinä, kunhan olet ylioppilaskunnan jäsen. Sinulla ei tarvitse olla valmiina erityisiä tietoja tai taitoja, sillä me koulutamme sinut edustajiston jäsenen tehtäviin. Erittäin suositeltavaa on kuitenkin se, että olet kiinnostunut, motivoitunut ja valmis sitoutumaan tehtävääsi eli osallistut aktiivisesti keskusteluun ja noin kerran kuussa järjestettäviin edustajiston kokouksiin ja mahdollisiin iltakouluihin.

Ehdolle voi lähteä yksin tai osana vaaliliittoa, joka toimii edustajistossa edustajistoryhmänä. Tällä hetkellä istuvassa edustajistossa toimii viisi ryhmää, joista toiset ovat ainejärjestöpohjaisia ja toiset poliittisia ryhmiä. Löydät lisäinfoa ja yksityiskohtia ehdolle lähtemisestä VYY:n verkkosivuilta. Jos haluat lähteä ehdokkaaksi jonkin ryhmän jäsenenä, ole yhteyksissä ryhmän vaaliasiamieheen (yhteystiedot verkkosivuilla)!

 

Miksi lähteä ehdolle?

Sanotaan, että opiskelija-elämä on ihmisen parasta aikaa, joten miksi et lähtisi vaikuttamaan siihen? Vaasan yliopistossa opiskelijayhteisö on pieni ja tiivis, joten täällä pystyt aidosti vaikuttamaan opiskelijan asioihin. Lisäksi saat edustajistossa työskentelystä tärkeitä taitoja, joille on varmasti käyttöä niin opiskelija- kuin työelämässä.

Mikäli kiinnostuksesi heräsi, minuun saa olla yhteyksissä kaikissa kysymyksissä. Suosittelen myös tulemaan tutustumaan edustajiston toimintaan tämän syksyn ensimmäiseen edustajiston kokoukseen tänään tiistaina 19.9. klo 16.15 alkaen Wolff-auditoriossa (B201). Kaikki edustajiston kokoukset ovat avoimia jäsenistölle.

Yhteenvetona, ole aktiivinen: nyt on mahdollisuutesi vaikuttaa! Lähde rohkeasti ehdolle. Muista myös, että jokainen ääni on tärkeä, joten äänestä!

 

Tervetuloa mukaan vaikuttamaan Suomen parhaaseen opiskelijayhteisöön!

Matilda Vähäkangas
Edustajiston puheenjohtaja
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja
epj@vyy.fi

 

 

Lue blogiteksti: Näin lähdet ehdolle – step by step

Lue blogiteksti: Vaaliliittojen esittelyt

Lue blogiteksti: Lähtisitkö silloin kanssani ehdolle?

Takaisin