Tiesithän, että #OnOkei puhua, jos jokin painaa?

Maanantaina alkaa vuotuinen ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteinen hyvinvointiviikko, jonka teemana on henkinen hyvinvointi. Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat puhuttaneet paljon tämän vuoden aikana, kun korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus julkistettiin alkuvuodesta. Terveystutkimuksen 2016 mukaan jopa 30% vastanneista koki psyykkisiä vaikeuksia. Yleisimpiä ongelmia olivat ylirasituksen kokeminen, itsensä kokeminen onnettomaksi tai masentuneeksi, tehtäviin keskittyminen sekä valvominen huolien takia.

Kaikkien näiden vaikeuksien vuoksi yliopiston tukipalveluiden saavutettavuus korostuu. Tästä syystä ylioppilaskunta päätti tehdä #OnOkei somekampanjan, jonka tavoitteena on korostaa yliopiston piirissä olevia tukipalveluita ja muistuttaa opiskelijoita, että on okei puhua hankalista ja vaikeistakin asioista. Sen kenelle puhut, ei tarvitse olla välttämättä ammattiauttaja. Kuuntelija voi olla myös ystävä, perheenjäsen tai kumppani. Tärkeintä on muistaa puhua sinua vaivaavista asioista.

Jokaisella tukipalveluiden ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus. Heille voi mennä puhumaan mieltä painavista asioista. Sinulla ei tarvitse olla mielenterveysongelmaa tai psyykkisiä vaikeuksia, jotta voit puhua ulkopuoliselle ammattilaiselle. Jokaisen olisi hyvä välillä käydä koputtelemassa pääkoppaansa. Mieltä painavien asioiden kanssa ei tarvitse, eikä kannata jäädä yksin. Ajan voi varata, vaikka mitään isoa ongelmaa ei olisi. Kertakäynti saattaa selkiyttää asioita mitä olet pohtinut, mutta et vain ole saanut puettua niitä selviksi sanoiksi. Puhuminen auttaa asioiden käsittelyä ja antaa uusia perspektiivejä mitä et välttämättä ole osannut ajatella asioiden pyöriessä vain omassa mielessä.

Muista, että #OnOkei puhua mieltä painavista asioista. Tärkeintä on, että et jää asioittesi kanssa yksin.

 

Ketä yliopiston tukipalveluihin kuuluu?

  • Opintoasioissa jokaiselle opiskelijalle on määrätty oma oma-ohjaaja, joka auttaa opiskeluun liittyvissä asioissa esimerkiksi opintojen suunnitellussa. Kaikkiin opintoihin liittyvissä asioissa voi tulla juttelemaan oma-ohjaajallesi.
  • Vaasan yliopistossa on ihan oma opintopsykologi, joka on perehtynyt oppimisen, ohjauksen ja neuvonnan psykologiaan. Opintopsykologi keskittyy ohjauksessa opintojen etenemisen vaikeuksiin, kuten esimerkiksi motivaatioon, jaksamiseen ja stressiin. Opintopsykologina toimii Anna-Mari Rouru, johon voi olla yhteydessä sähköpostitse anna-mari.rouru@uva.fi tai puhelimitse 029 4498 112.
  • Häirintäyhdyshenkilönä toimii ylioppilaskunnalla edunvalvontasihteeri. Ole häneen yhteydessä, jos kohtaat mitä tahansa häirintää tai syrjintää hairintayhdyshlo@vyy.fi tai puhelimitse 044 324 8961.
  • YTHS:llä mennessä tapaat aina ensimmäiseksi terveydenhoitajat. Heille voi myös puhua mistä vain, oli kyse terveydentilastasi tai jostain mieltä askarruttavasta asiasta. He ovat tukenasi ja antavat lähetteen lääkärille tai YTHS:n omalle psykologille, jos koette sen tarpeelliseksi. YTHS:n yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.yths.fi/yhteystiedot/toimipisteet/vaasa.
  • Vaasassa toimii myös korkeakoulupastori, jolla on yliopistolla vastaanottoaika tiistaisin klo 13-15. Hänelle voi mennä juttelemaan mistä tahansa elämään liittyvistä asioista. Korkeakoulupastoriin voi olla yhteydessä asiasta kuin asiasta ja ajanvarauksesta tiina.keinanen@evl.fi tai puhelimitse 044 480 8218.
Takaisin