02.11.2018

Kentaurin kyydissä: harjoittelutarinoita

Kentaurin kyydissä pysyt ylioppilaskuntakuulumisten aallonharjalla! Blogissa kerromme kuulumisia ylioppilaskunnan arjen keskeltä ja käsittelemme ajankohtaisia edunvalvonnallisia ja opiskelijaelämää koskettavia asioita. Hyppää selkään!

Vaasan yliopisto tarjoaa kaksi kertaa vuodessa mahdollisuuden hakea harjoitteluvoucheria, eli palkallista tukea harjoitteluun. Harjoitteluvoucherin on määrä auttaa opiskelijoita pääsemään haluamaansa harjoittelupaikkaan ja useat julkiset, yksityiset tai kolmannen sektorin työnantajat edellyttävätkin hakijoiltaan harjoittelutukea.

Kyselimme kuluneena kesänä Opetushallituksessa harjoittelunsa tehneeltä opiskelijaltamme, Nina Salmiselta hiukan hänen kokemuksiaan harjoittelutuen hakemisesta ja erityisesti sen hyödyllisyydestä.

Nina Salminen oli kuluneena kesänä työharjoittelussa opetushallituksessa

1. Minkä takia hait harjoitteluvoucheria?

Harjoittelupaikkoja etsiessäni huomasin, että monet työnantajat suosivat yliopiston harjoittelutuen saavia hakijoita.

2. Oliko voucherin hakeminen millainen kokemus?

Voucherin hakeminen oli helppoa, mutta toki se vaati jonkin verran selvittelyä ja paperityötä. Jos ohjeet lukee kunnolla, ei pitäisi tulla mitään ongelmia.

Jos oikein muistan, harjoitteluvoucher kulki ennen toisella nimellä. Tiesin siis jo ennen hakemista, että jonkinlainen tuki harjoittelua varten on olemassa. Voucherista kuulin ensimmäisen kerran, kun hallintotieteiden harjoittelusta vastaava Marja Vettenranta laittoi infoviestin sähköpostilla.

Aloittaessani harjoittelupaikan etsimisen, otin tarkemmin selvää asiasta yliopiston nettisivuilta. Suosittelen ehdottomasti voucherin hakemista. Se on itsessään yksi tapa erottua hakijoiden joukosta, jos hakemassasi paikassa toivotaan, että sinulla on yliopiston tuki.

3. Voitko kertoa hiukan harjoittelustasi?

Tein harjoitteluni Opetushallituksessa, Oppijan palvelut- yksikössä. Harjoitteluni kesti kolme kuukautta, kesäkuun alusta syyskuuhun ja tein töitä kokopäiväisesti.

Voucher oli tarpeellinen, sillä työnhakuilmoituksessa mainittiin työnantajan toivovan, että hakijalla on yliopiston tuki. Myös haastattelussa puhuimme siitä, tulenko saamaan tuen. Pakollinen se ei kuitenkaan tähän paikkaan ollut.

4. Mitä asioita tulee ottaa huomioon voucheria hakiessa?

Harjoitteluvoucheria hakiessa tulee ensimmäisenä huomioida harjoitteluvoucherin ehdot, eli täytätkö kaikki myöntämiseen tarvittavat kriteerit. Seuraavaksi kannattaa tietenkin huomioida hakuajat. Tukea pystyy tosiaan hakemaan vain kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Tarkempaa tietoa on saatavilla yliopiston nettisivujen ”harjoittelu”- osiosta. Ne kannattaa lukaista läpi.

Lisäksi täytyy muistaa, että tuen myöntämiseen kuluu muutama viikko sen hakemisen jälkeen. Jos tuki myönnetään, on tärkeää toimittaa tarvittavat liitteet työnantajalle ja yliopistolle ennen harjoittelua ja sen jälkeen. Toki kannattaa myös kertoa työnantajalle tarkemmin siitä, miten harjoitteluvoucher- käytäntö toimii.

Syksyn harjoittelutuen hakujakso on 15.11.-30.11.2018.

Harjoittelutuki on arvoltaan 1800 € ja se tulee käyttää vähintään 3kk kestävään harjoittelujaksoon. Tukea haetaan kirjallisesti ja sen myöntämiseksi opiskelijan tulee olla suorittanut Vaasan yliopistossa hakuhetkellä vähintään 160 opintopistettä tai olla maisterivaiheen opiskelija. Lisätietoja tuen hakemisen ehdoista löydät Vaasan yliopiston nettisivuilta.  

 

Antoisia hakuhetkiä!

T. Eeva Hintikka

työelämä- ja kansainvälisyysvastaava
Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa