Sara iloisena poseeraamassa Auringon lapsen patsaan edessä lumisessa maisemassa
04.11.2021

Elämää yhteisösektorilla — mitä vuosi hallituksessa on antanut

VYY:n hallituksen vuosi lähenee loppua, ja sen kunniaksi hallituksen jäsen Sara avaa blogissa omia kokemuksiaan hallitusvuodesta. Mitä hallitusvuosi on antanut? Entä mitä taitoja vuoden aikana on oppinut?

Osaamista asioista, joiden olemassaolosta en ennen tiennyt, monta uutta kokemusta ja ihmistä sekä vino pino haalarimerkkejä. Unettomia öitä, harmaita hiuksia ja kalenteri täynnä merkintöjä. Niistä on pian lopuillaan oleva hallitusvuosi tehty, ainakin omalla kohdallani.

Vuosi VYY:n hallituksessa on antanut minulle valtavasti eväitä tulevaisuutta varten. Olen päässyt työskentelemään minua kiinnostavien ja innostavien aiheiden parissa ja oppimaan paljon uutta niin opiskelijavaikuttamisesta, opiskelijayhteisöstämme kuin itsestänikin. Lisäksi käytännön työskentely hallituksen ja työntekijöidemme kanssa on vaatinut monien työelämässä vaadittavien taitojen harjoittelemista. Vaikka itsenäinen opiskelu korkeakoulussa vaatii aikatauluttamista ja itseohjautuvuutta, koen, että hallitustyöskentely sekä ainejärjestön että ylioppilaskunnan tasolla on antanut minulle valmiuksia, joita en muuten olisi saanut. 

Ulospäin voi usein näyttää siltä, että hallituksessa työskentely on pelkkää haalareiden kahinaa ja vauhdikkaita opiskelijatapahtumia, höystettynä silloin tällöin kalenterissa vilahtavilla kokouksilla. Vaikka me yhteisösektorilla olemmekin vastuussa muun muassa tapahtumien järjestämisestä ja muista opiskelijaelämän hauskoista puolista, ovat punaisten haalarien hohde ja iloiset ryhmäkuvat Instagramissa vain jäävuoren huippu. Tosiasiassa hallitustyöskentely on pitkälti tietokoneen ääressä istuskelua, etenkin, kun yliopistoyhteisö toipuu edelleen korona-ajasta.

Järjestövastaavan pestissä olen päässyt katsomaan järjestökenttäämme aivan uudesta näkökulmasta. Suomen ylioppilaskuntien liiton ja muiden ylioppilaskuntien kanssa työskentely on avartanut näkemyksiä yliopistoyhteisöistä myös kansallisella tasolla. Tämä on korostanut entisestään vaasalaisen opiskelijayhteisön ainutlaatuisuutta: meillä yhteisön tiiviys sekä järjestöjen ja ylioppilaskunnan välinen yhteistyö ovat ihan omaa luokkaansa. Myös esimerkiksi yhdistyslain ja järjestöjen sääntöjen mutkikkaat koukerot ovat hieman auenneet, kun järjestöjen sääntöjä on pyöritelty yhdessä syystä jos toisestakin. Lisäksi kalenterini on vuoden mittaan täyttynyt tapaamisilla ja Zoom-kokouksilla, joista osaan en olisi millään jaksanut osallistua, ja joista osassa mietin, että miten olen koskaan edes päätynyt mukaan tällaisiin keskusteluihin.

Nyt, kun hallitusvuosi lähenee loppuaan, mielessä on yksittäisten kokousten tai huonosti nukuttujen öiden sijaan merkityksellisyyden tunne. Hallitustyöskentely koostuu pienistä osista, joita sisältyy varmasti moneen eri työhön ainakin omalla alallani. Ylioppilaskunnan hallituksessa työn alla ovat kuitenkin aiheet, jotka oikeasti koskettavat kaikkien meidän vyyläisten elämää. Vuoden aikana minulle ovat auenneet monet opiskelijayhteisömme vahvuudet ja epäkohdat, ja koen, että yhteisösektorilla työskennellessäni olen päässyt oikeasti korostamaan yhteisömme parhaita puolia ja tekemään töitä sen eteen. 

 

Sara Alasuutari on vuonna 2021 toiminut VYY:n hallituksessa järjestö- ja jäsenpalveluvastaavana

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa