05.10.2018

Kentaurin kyydissä: Oppimisvaikeuksien ei tarvitse olla este opiskelulle

Kentaurin kyydissä pysyt ylioppilaskuntakuulumisten aallonharjalla! Blogissa kerromme kuulumisia ylioppilaskunnan arjen keskeltä ja käsittelemme ajankohtaisia edunvalvonnallisia ja opiskelijaelämää koskettavia asioita. Hyppää selkään!

Kampuksella törmää toisinaan asenteeseen, jonka mukaan oppimisvaikeudet on jotain mitä esiintyy vain alemmilla koulutusasteilla, tai että niitä kokevat ovat jotenkin muita kyvyttömämpiä, tyhmempiä tai laiskempia. Oppimisvaikeuksista kärsivien uskotaan hakeutuvan muualle kuin korkeakoulutukseen, koska he karsiutuisivat kuitenkin korkeakoulujen haastavissa pääsykokeissa. Vuonna 2016 julkaistun korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan oppimisvaikeudet ovat kuitenkin yliopistoissakin hyvin yleisiä: yliopisto-opiskelijoista jopa 6,5%:lla oli todettu oppimisvaikeus tai muu oppimiseen vaikuttava sairaus tai vamma.

Oppimisen vaikeudet eivät siis ole este opiskelulle - eikä niiden tarvitsekaan olla. Ne eivät ole este myöskään menestymiselle, sillä suomalaisjulkkiksistakin mm. Hjallis Harkimo on puhunut avoimesti lukihäiriöstään (videolla n. 1:46 asti).

Kuluneella viikolla on vietetty Dysleksiaviikkoa, jonka tarkoitus on lisätä tietoa oppimisvaikeuksien yleisyydestä. Yleisin ja tutuin oppimisvaikeus onkin dysleksia eli lukivaikeus, mutta termillä tavataan arkikielessä viitata myös muihin oppimisen vaikeuksiin, kuten hahmotus- tai matematiikan vaikeus.

Yhteistä erilaisilla oppimisvaikeuksilla on se, että niiden vaikutusta opintoihin voidaan usein lieventää merkittävästi erilaisilla työkaluilla ja sovelluksilla sekä yliopiston tarjoamilla erityisjärjestelyillä. Esimerkiksi lukivaikeudet saattavat helpottaa jo pelkästään tekstin taustaväriä vaihtamalla tai kuuntelemalla tekstiä lukusovelluksen avulla. Tällaiset yksinkertaiset keinot voivat toimia samankaltaisina työkaluina kuin silmälasit niitä tarvitsevalle ja vähentää turhaa pinnistelyä ja rasitusta. Vaasassa tieto- ja viestintätekniikkakeskus Datero tarjoaa maksutonta ohjausta sinulle ja käytössäsi oleville laitteille sopivista sovelluksista.

Opintojen erityisjärjestelyiden hakeminen puolestaan hoituu Vaasan yliopistossa opintopsykologi Ray Ohtosen kautta. Rayn kanssa asioidessasi sinulla ei tarvitse olla valmiina mitään oppimisvaikeuksiin liittyviä todistuksia tai diagnooseja, mutta ota ne toki mukaan jos sinulla sellaisia on! Ajanvaraus opintopsykologille onnistuu Moodlessa (Moodlen etusivu > Varaa vastaanottoaika > Varaa uusi tapaaminen > Ray Ohtonen) tai sähköpostitse osoitteeseen ray.ohtonen@univaasa.fi. Opintojen erityisjärjestelyt myönnetään yksilöllisesti ja niitä voivat olla esimerkiksi lisäaika tentissä, pääsy luentomateriaaleihin etukäteen tai pidennetty laina-aika Tritoniassa.

Oppimisvaikeudet ovat niin yksilöllisiä ja eritasoisia, että suuri osa ei edes tiedä kärsivänsä niistä. Asiaa kannattaakin lähteä rohkeasti selvittämään aikuisiälläkin, erityisesti jos opiskelu tuntuu jatkuvasti liian kuormittavalta ja väsyttävältä. Opiskelu on taito, jonka opetteluun kannattaa panostaa, sillä eri ihmisille sopivat erilaiset oppimistavat. Itselleen täytyy myös pystyä olla armollinen ja hyväksyä mahdolliset oppimisvaikeudet, sillä vaikeuksiin ei voi puuttua jos niitä ei tiedosta.

Jos tämä blogi herätti ajatuksia oppimisvaikeuksista ja niihin saatavasta tuesta Vaasan yliopistossa, nyt on erinomainen tilaisuus antaa palautetta Vaasan yliopiston saavutettavuus- ja esteettömyyskyselyn kautta!

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa