Pride -lippu liehuu tuulessa
14.06.2024

Riittääkö kuukausi? Juhlaa ja taistelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta!


Pride-kuukausi - se aika vuodesta, jolloin sateenkaareva kansa pääsee juhlimaan identiteettiään ja olemassaoloaan sekä askelia, joita yhteiskuntamme on ottanut kuluneen vuoden aikana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksi. Ympäri maailmaa kesäkuussa eri aikoihin vietettävä pride-viikko on myös aika, jolloin katseiden tulee kääntyä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edelleen kohtaamiin haasteisiin ja vääryyksiin.

Riittääkö kuukausi? Yhtälöstä unohtuu usein se, ettei tämä minoriteetti katoa loppuvuodeksi mihinkään. Työn, jota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen on vielä tehtävä, on jatkuttava ympärivuotisesti ja periksiantamattomasti. 

Priden ajattelu herättää enemmän tunteita, kuin suurin osa muista elämääni koskettavista asioista. Pridea ajatellessa tunnen onnea ja aitoa iloa siitä, että maailmassa on ihmisiä, jotka haluavat nostaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja että voimme kokoontua yhteen viettämään rakkautta, hyväksytyksi tulemista ja inklusiivisuutta juhlistavaa tapahtumaa. 

Samalla tunnen suurta surua ja epäoikeudenmukaisuutta, ellen jopa vihaa. Vihaa huonosti perusteltuja syitä kohtaan, joiden tarkoituksena on sortaa ihmisryhmää, jonka asemaa ja turvallisuutta uhataan ja kyseenalaistetaan alituiseen. Miten maailmamme voi edelleen olla niin sulkeutunut ja pahansuopa, kun puhe kääntyy ihmisoikeuksiin? Miten joku voi kokea oikeudekseen saada arvostella sitä, miten yksilö määrittelee oman identiteettinsä tai ketä rakastaa? Miksi kaikkien tulisi sopia heteronormatiiviseen muottiin? Keneltä vapaus olla ja rakastaa on pois? Näihin kysymyksiin en ole vielä eläissäni saanut tyydyttävää vastausta. Yksilön kokemus itsestään ei kenenkään muun elämää kosketa. Jokaisella on oltava oikeus määritellä itsensä.

Pride on erinomaista aikaa kiinnittää huomio seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja näiden kokemaan syrjintään, sortamiseen ja vääryyteen, mutta myös liittyä juhlaan, jossa juhlitaan yksinkertaisesti oikeutta olla oma itsensä. Tärkeintä kuitenkin olisi, ettei pride-kuukauden loputtua vain unohtaisi loppuvuodeksi koko minoriteettia. Hakukoneeseen on helppoa syöttää kysymyksiä liittyen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemiseen. Haasta itseäsi: Miten sinä voit olla tueksi ja avuksi?

Mikäli koko kirjoitus tuntui vaikealta ymmärtää, haastan sinutkin. Tutki, lue, kouluta itseäsi. Keskustele myös niiden kanssa, jotka ovat kanssasi eri mieltä ja pidä mielesi avoinna. Puhummehan kuitenkin edelleen ihmisoikeuksista, emmekä poliittisista ideologioista. Vihalle ei ole tilaa, uteliaisuudelle kyllä.

Ihanaa, aurinkoista ja rakkauden täyteistä pridea!

Jenni Hiltunen
Hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava 2024
Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa