Ihminen Pridelipun edessö
15.06.2023

Pride on mielenosoitus, olkaa äänekkäästi sen puolella!


Kesäkuussa kansainvälisen Pride-kuukauden kunniaksi katukuva täyttyy jälleen kerran sateenkarista ja iloisesta juhlinnasta. Pride on kuitenkin paljon muutakin, kuin värikäs rakkauden juhla. Se on muistutus siitä, että tasa-arvo kuuluu kaikille, sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta tai seksuaalisuudesta riippumatta. Se kannustaa juhlimaan moninaisuutta ja taistelemaan yhdenvertaisuuden puolesta. Pride on mielenosoitus.

Työ tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta on edelleen keskeneräinen. Nyt jos koskaan tarvitaan yhden viikon juhlinnan sijasta pysyviä asennemuutoksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat päivittäin väkivallan uhkaa, hallitusneuvotteluissa pohditaan aborttioikeuden rajoittamista ja haitalliset eheytyshoidot ovat edelleen sallittuja. Suomi ei ole kaikin puolin tasa-arvoinen maa.

Yhdenvertaisuus otti valtavan harppauksen sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeudessa, kun ns. translaki hyväksyttiin. Enää ei vaadita lisääntymiskyvyttömyyttä tai pitkällisiä lääketieteellisiä diagnooseja. Ehdoton parannus syrjimättömyydelle. Vihdoin täysi-ikäisillä on ihmisoikeusnormien mukainen oikeus sukupuolen vahvistamiseen. Uusi laki jättää kuitenkin suuren osan sukupuolen moninaisuuden kirjosta huomiotta. Sukupuolen vahvistamiseksi täytyy olla täysi-ikäinen ja vaihtoehtoja on vain kaksi. Ulkopuolelle jäävät siis lapset, nuoret ja ei-binääriset. On tärkeää tunnustaa, että sukupuoli ei ole kaksijakoinen, ja lainsäädännön tulisi heijastaa tätä paremmin.

Rakkaus ja korulauseet eivät riitä, tarvitaan tekoja. Meidän tulee luoda maailmaa, jossa on tilaa ja mahdollisuuksia kaikille äänille, kokemuksille ja identiteeteille Jokainen ansaitsee tuntea olonsa turvalliseksi, tulla kohdatuksi omana itsenään. Jokaiselle kuuluvat yhtäläiset ihmisoikeudet ja ne saavutetaan yhteistyöllä.  Muistakaa, että yhdessä olemme vahvempia. Olkaamme ylpeitä itsestämme, toisistamme ja siitä, että voimme saada aikaan muutoksen.

Vaasa Pride -kulkue ja puistojuhla järjestetään tämän viikon lauantaina 17.6. Kutsun teidät kaikki juhlimaan ja tukemaan Pridea. Osallistukaa tapahtumiin läpi vuoden, ilmaiskaa solidaarisuutenne ja oppikaa lisää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksista. Kuunnelkaa ja kunnioittakaa heidän tarinoitaan, sillä niistä me voimme oppia ja kasvaa yhteisönä. Marssikaa, huutakaa, rakastakaa!

 

Laura Koivisto
Hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava 2023
Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa