Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa

Palaute – Miksi ihmeessä sitä antaisin?
“Anna palautetta ja vaikuta!” Nämä kuuluisat sanat, joihin ei voi olla törmäämättä.
Kurssien palautekyselyt, yliopiston tilojen palautekyselyt, kandipalautteet, maisteripalautteet, oman ainejärjestön ja VYY:n jäsenkyselyt, suurien tapahtumien palautekyselyt ja monet monet muut. Silmäilemme lukuisia lomakkeita ja pohdimme, kannattaako niihin vastata. Kyllä kannattaa. Mutta miksi?
Palaute on monille tahoille, kuten ylioppilaskunnalle, yliopistolle, järjestöille ja tapahtumajärjestäjille elintärkeää, jotta saadaan tietoa siitä, mikä toimii ja mikä taas ei. Monet näkökulmat jäävät pimentoon, ellei niitä tuoda päivänvaloon. Kehityskohteiden lisäksi myös positiiviset ajatukset on hyvä tuoda esiin, jotta niistä ei lähdettäisi tinkimään siksi, että niiden tärkeydestä tai hyödyllisyydestä ei olla tietoisia. Palautteen tehtävä on siis konkretisoida sekä heikkouksia että onnistumisia.
Palautteenantamisen ei kuitenkaan tarvitse tuntua raskaalta tai pakolliselta. Palautekyselyt ovat erinomaisia alustoja jakaa omia ideoita, joita palautteen pyytäjä ei ole välttämättä ennen ajatellut. Ajatusten ja kommenttien ei myöskään tarvitse olla maailmaa mullistavia, vaan myös yksinkertaiset ja “ilmiselvät” näkemykset vievät hyvin pitkälle. Tietenkin aina on hyvä pitää mielessä se palautteenantamisen pohjimmainen tarkoitus eli mahdollisuus vaikuttaa.
Välillä opiskelijana on kuitenkin vaikeaa hahmottaa oman palautteen todellinen hyöty ja merkitys. Sitä kokee, että palautetta ei kannata antaa, koska se ei aina hyödytä itseä suoraan. Hyvä esimerkki tästä on kurssipalaute. Miksi antaa palautetta kurssista, jonka on jo suorittanut hyväksytysti?
Niin, eihän se palaute enää auta itseä siinä vaiheessa, kun kurssi on jo suoritettu. Palautteella voi kuitenkin olla aivan uskomattoman suuri merkitys kurssin tuleville opiskelijoille. Jokainen varmasti tahtoisi, että kursseja, joita itse aikoo opiskella, olisi kehitetty aiemmista toteutuksista palautteen perusteella. Miten sitten kehittämistyötä voitaisiin tehdä, jos kurssilla aiemmin opiskelleet eivät ole jättäneet palautetta? Ei mitenkään.
Kurssipalaute ei myöskään jää vain opettajan oman tulkinnan varaan. Sen käsittely jatkuu ylemmillä portailla ja palautteet otetaan huomioon yliopiston sisäisessä, kurssitasoa suuremman kuvan suunnittelussa yliopistolla. Siksi jokainen palaute on tärkeä, koska mitä enemmän palautetta on, sitä enemmän suunnittelutyötä voidaan tehdä opiskelijoiden toiveiden mukaisesti.
Siksi siis ensi kerralla, kun näet Pepissä palautekyselyn, kuvittele itsesi vuotta nuorempana valitsemassa samaa kurssia. Onko jotakin, minkä tulisi olla kurssilla paremmin? Oliko kurssi jollakin tavalla erityisen onnistunut? Kaikki tämä on tärkeää tietoa jakaa, jotta kurssit toimivat tarkoituksenmukaisesti läpi vuosien.
Ylioppilaskunta, yliopisto ja järjestöt ovat kuitenkin olemassa opiskelijoita varten. Miksi siis et osallistuisi luomaan ympäristöä, jossa opiskelijan on hyvä opiskella ja elää?
Heidi Elers
hallituksen jäsen, koulutuspolitiikka