Kuvituskuva vuoden 2021 kuntavaaleista sinisellä taustalla
18.05.2021

Opiskelija, äänelläsi on merkitys!

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elmo Nikula kirjoittaa blogitekstissään miksi äänestäminen tulevissa kuntavaaleissa on tärkeää.

Kun huhtikuun kuntavaalit siirrettiin kesäkuun 13. päivälle, moni piti päätöstä silloin erittäin radikaalina. Ottamatta kantaa siihen, oliko se oikea vai väärä ratkaisu, olemme huolissamme ajankohdan muuttumisen negatiivisista vaikutuksista vaasalaisten opiskelijoiden äänestysaktiivisuuteen. Tilastojen mukaan nuoret äänestävät vähiten, ja lukuvuoden loppumisen jälkeen moni on jo viettämässä ansaittua kesälomaa tai huhkimassa kesätöiden parissa jossain muualla kuin Vaasassa, tai ylipäätään siinä kaupungissa missä on äänioikeutettu. 

Ennakkoäänestys on kuitenkin helppoa ja nopeaa, ja sen voi tehdä missä päin Suomea tahansa. Omat äänestyskokemukseni eivät ole olleet erityisen mieleenpainuvia - olen aina äänestänyt puolivahingossa, kun ennakkoäänestyspaikka on tullut vastaan esimerkiksi kauppakeskuksessa. Vaikka viime aikoina julkisilla paikoilla on tullut liikuttua paljon vähemmän, ennakkoäänestys kestää parikin viikkoa, joten moni ehtii varmasti huomaamaan mahdollisuuden suorittaa oman kansalaisvelvollisuutensa - kunhan pitää silmänsä auki.

 

Kunnanvaltuuston päätökset näkyvät sinun jokapäiväisessä elämässä

Miksi äänestäminen on tärkeää? Miksi opiskelijan, joka ei aio viettää Vaasassa kuin muutaman vuoden, pitäisi välittää väliaikaisen kotinsa tulevaisuudesta? Mistä opiskelijoihin vaikuttavista asioista kunnan- tai kaupunginvaltuustossa edes päätetään? Kahteen ensimmäiseen kysymykseen jokaisella on varmasti oma näkemyksensä, mutta viimeiseen yritän havainnollistaa vastausta.

Asuitpa sitten millä vuokranantajalla tahansa, vaikuttavat kaupunginvaltuuston päätökset päivääsi viimeistään siinä vaiheessa kun katsot ikkunasta kaavoituksen muokkaamaa maisemaa, verovaroin kustannettuja teitä ja napsautat kahvinkeittimeesi kunnan omistamasta sähköverkosta virtaa päälle. Kunnanvaltuutetut konkreettisesti vaikuttavat monella tavalla siihen, kuinka viihtyisää asumisesi on Vaasassa.

Aamukahvin jälkeen päätät lähteä kampukselle. Kulkeeko kotisi edestä bussi? Onko kaupungissa panostettu pyörällä liikkumiseen? Nämä asiat vaikuttavat varmasti lähes jokaiseen kaupungissa liikkuvaan opiskelijaan. Tai jos suosit omaa autoa, varmasti sujuva liikennesuunnittelu ja talvisin tien aurauksen luotettavuus säästävät harmaita hiuksia arjestasi.

Kaupungin sivistystoimi vastaa varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta ja toisen asteen koulutuksesta. Korkeakoulujen opetuksesta vastaavat toki korkeakoulut itse, mutta Vaasan kaupungin valta näkyy myös kampusalueella. Esimerkiksi Vaasan kaupunki omistaa 84 prosenttia  Vaasan ammattikorkeakoulu Oy:stä, ja etenkin tekniikan opiskelijat käyvät VAMKin kursseja. Vaasan kaupunki omistaa myös isoja siivuja kampusalueen kiinteistöyrityksistä, eli opiskelijamyönteinen kaupunginvaltuusto voi tarkoittaa viihtyisämpää ja elävämpää kampusta.

Opiskelua ja hyvinvointia tukee säännöllinen liikunta. Opiskelijatkin pääsevät nauttimaan luontopoluista, uimahalleista, hiihtoladuista ja luisteluradoista. Kun tulet kampukselta kotiin ja haluat nostaa sykettä, valintoihisi vaikuttaa kaupungin liikuntapalveluiden järjestelyt.

Opiskelijan vapaa-aikaan kuuluu liikunnan lisäksi tietenkin myös kulttuuri. Kaupungin kirjastopalveluista on opiskelijalle hyötyä, ja niiden toteutumisesta päätetään kaupunginvaltuustossa. Teatterit ja museot piristävät arkea, mutta kaupunki on mukana järjestämässä muita kulttuuritapahtumia ja myöntää luvat esimerkiksi torin tai hovioikeudenpuiston käyttöön opiskelijatapahtumia varten.

Kaupunkiin liittyvät päätökset vaikuttavat myös sekä suorasti että epäsuorasti elinkeinoelämään ja sitä kautta kaupungin viihtyvyyteen. Mihin laitetaan jäätelökioskit tai annetaanko ravintoloille lupia jatkaa terassiaan jalkakäytävän puolelle? Kaupungin tonttien vuokrataso ja kiinteistöveroprosentti näkyy paikallisessa hintatasossa ja työllisyydessä.

 

Kunnallispoliittisilla päätöksillä on siis konkreettinen vaikutus meidän arkeemme, vaikka päätökset ovatkin usein vahvan byrokratian takana ja eivät aina näy lyhyellä aikavälillä. Äänelläsi on silti suuri merkitys niin ehdokkaallesi kuin äänestämällesi puoleelle. Vaikka politiikka saattaa tuntua kaukaiselta ja ahdistavalta, on vaalikoneen täyttäminen ja ehdokkaan valitseminen parempi ratkaisu kuin äänestämättä jättäminen.

 

Elmo Nikula
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa