Sarjakuvahahmomainen henkilö kurkkaa pipopäässä kuvan laidalta. Kuvassa teksti Opiskelijoiden mielenterveyspäivä 19.4.2023.
19.04.2023

Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä peräänkuulutetaan kohtuutta

Ylioppilaskunnan hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Laura pohtii tänään blogissa kohtuutta ja miten se voi olla osa opiskelijan elämää.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään tänään, keskiviikkona 19.4. Vuoden teemana on kohtuus, ja kun lähestymme Wappua ja lukuvuoden loppua, onkin hyvä hetki ottaa tarkasteluun opiskelijoiden mielenterveys ja kuinka kohtuus siinä näkyy. Opiskelijoiden arki on täynnä suorituspaineita, hektisyyttä ja vaativuutta. Opintojen eteneminen, työelämän haasteet ja sosiaalisten suhteiden ylläpidon tasapainottelu on kuin nuorallatanssia, ja nuoralta pudotessa ollaan lähellä mielenterveyden kriisiytymistä. Suurin osa paineista on yhteiskunnan rakenteista johtuvaa, mutta voimme tehdä parhaamme helpottaaksemme taakkaa omalta osaltamme.

Haluan kannustaa sinua, hyvä kanssaopiskelija, tekemään elämäsi jokaisella osa-alueella asioita kohtuudella. Ota aikaa pysähtymiselle ja mieti, millä elämän osa-alueilla olet itsellesi kohtuuton ja mikä kannustaisi muutokseen.

Tasapainoa opiskeluiden, töiden ja vapaa-ajan välille. Sinulla on lupa myös levätä ja leikkiä, muista jättää sille aikaa. Kaikelle ei tarvitse (eikä yleensä myöskään kannata) antaa 110% panosta. Kohtuus on ennen kaikkea priorisointia. 

Missä voisit lisätä kohtuutta omassa elämässäsi?
Kohtuutta liikuntaan, kohtuutta ruokailuun.
Kohtuudella alkoholia, kohtuudella bailausta.
Kohtuutta siihen, miten puhut itsellesi, kohtuutta siihen, mitä vaadit itseltäsi.
Kohtuutta toisen ihmisen kohtaamiseen.

Tärkeintä on löytää itselleen sopivin tapa ylläpitää tasapainoa. Ole armollinen itsellesi ja muille, mielenterveytesi on sen arvoinen.

Yksin ei myöskään tarvitse pärjätä. Alla yhteystietoja ja apua, mikäli olet huolissasi omasta tai kaverin jaksamisesta. Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

 

Mieli ry:n kriisipuhelin
09 2525 0111 (24/7, suomeksi)
09 2525 0112 (ruotsiksi)
09 2525 0113 (englanniksi ja arabiaksi)

 

YTHS:n mielenterveyspalvelut 
046 710 1097 (myös SelfChat)

 

Pohjanmaan hyvinvointialueen psykososiaaliset palvelut
https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/palvelumme/psykososiaaliset-palvelut/

 

Vaasan yliopiston opintopsykologi
ray.ohtonen@uwasa.fi

 

Korkeakoulupappi
alma-helena.tuiskula@evl.fi

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa