Ihmisiä seisomassa meritaustalla
19.09.2023

Opiskelija-asumisen kriisi: Hallitus, haluatteko jättää opiskelijat ilman koteja?


Vuonna 2022 julkaistiin kahdeksanvuotinen asuntopoliittinen kehittämisohjelma, jossa asetettiin tavoitteeksi rakentaa noin 10 000 uutta opiskelija-asuntoa. Tämän lisäksi ympäristöministeriön 2018 teettämän selvityksen mukaan seuraavan kymmenvuotiskauden aikana tarvitaan noin 6 000  uutta opiskelija-asuntoa. Opiskelijoiden asuntopula on vakava.

Orpon hallitusohjelmassa aiotaan leikata erityisryhmien investointiavustuksista 47 miljoonaa euroa. Leikkaus johtaisi erityisryhmille kohdennettujen asuntojen, kuten opiskelija-asuntojen, rakentamisen seisahtumiseen keskellä vakavinta rakennusalan taantumaa vuosikymmeniin. Keskipitkällä aikavälillä tämä vaarantaa sekä opiskelija-asuntojen tarjonnan että niiden edullisen vuokratason. Investointiavustukset ovat elintärkeitä Vaasan ja Suomen opiskelija-asuntotarjonnan kehittymiselle, jotta kasvavaan tarpeeseen pystytään vastaamaan.

Asuntorakentaminen sakkaa Suomessa vauhdilla. Uudet asuntoaloitukset ovat jo laskeneet finanssikriisin tasolle ja uudet rakennusluvat tämänkin alle. Toimialan konkurssiaalto on jo käynnistynyt. Valtion tukemassa asuntotuotannossa suhteellisen pienet taloudelliset panostukset saavat aikaan merkittävästi itseään suuremmat investoinnit. Useimmiten jo näiden verovaikutus on valtion panostusta suurempi.  Investointiavustuksen tason yhtäkkinen laskeminen halvaannuttaa uusien opiskelija-asuntokohteiden käynnistymisen vuosiksi eteenpäin. Tämä yhdessä opiskelijoiden asumistukeen kaavailtujen leikkausten sekä korkean korkotason kanssa, on omaa itsenäistä elämäänsä aloittelevalle nuorelle kohtuuton yhtälö. Tänä vuonna Vaasassa on kohdattu ennennäkemätön asumisen kriisi. Tuhannet uudet opiskelijat ovat saapuneet Vaasaan eikä asuntoja ole riittänyt kaikille niin VOAS:n kuin ykstyistenkään tarjoajien puolesta. 

Korkeakoulujen sisäänottomäärät kasvavat jatkuvasti, ja Vaasan yliopistossakin on kunnianhimoisia tavoitteita sisäänottomäärien kasvattamiseen. Jos kehityssuunta jatkuu samana, ei Vaasassa ole  jatkossakaan tarpeeksi asuntoja kaikille uusille opintonsa aloittaville opiskelijoille. Miten tarjoamme hallitusohjelman linjausten puitteissa asuntoja niitä tarvitseville, jos ne loppuvat jo nyt kesken? Opiskelijat ovat niin Vaasassa, kuin monissa muissakin suomalaisissa opiskelijakaupungeissa, koko kaupungin ydin. Tahtotilaa nykyaikaisten ja opiskelijoiden tarpeita palvelevien asumisratkaisujen tarjoamiseen löytyy myös VOASin suunnalta. Annetaan siis palveluntarjoajille mahdollisuus palvella opiskelijoita.

 

Sara Güven, Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallitus, Kampus- ja kaupunkipoliittinen vastaava

Laura Koivisto, Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallitus, Sosiaalipoliittinen vastaava

Jaber McBreen, VOAS, hallituksen puheenjohtaja

Marko Ylimäki, VOAS, toimitusjohtaja

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 18.9.2023 https://ilkkapohjalainen.fi/yleisolta/hallitus-haluatteko-j%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4-opiskelijat-ilman-koteja

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa