21.11.2023

VYY vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan


VYY tuomitsee siviileihin kohdistuvan tappamisen ja väkivallan Gazan alueella ja Israelissa. Viimeisen reilun kuukauden aikana yli kymmenen tuhatta ihmishenkeä, joista yli kolmasosa lapsien, vaatineet sotatoimet ovat järkyttäneet meitä kaikkia. VYY yhtyy YK:n ja Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLn vaatimukseen välittömästä tulitauosta.

Tahdomme, että Suomi yhdessä muiden YK-maiden enemmistön kanssa vaatii välitöntä tulitaukoa, jotta humanitaarinen apu saadaan turvallisesti alueelle. Siviileihin kohdistuvat iskut ja sotarikokset tulee lopettaa, tuomita jyrkästi ja yksiselitteisesti sekä tutkia asianmukaisesti. Suomen valtion tulee edistää kestävää rauhaa ja ihmisoikeuksien toteutumista alueella.

Gazan alueella on pulaa peruselintarvikkeista, vedestä, lääkkeistä ja sähköstä. Ilman tulitaukoa apua ei ole mahdollista toimittaa eivätkä humanitaariset apujärjestöt pääse alueelle. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt yhdessä YK:n turvallisuusneuvoston kanssa ovat todenneet tilanteen olevan kestämätön. Gazan alueen saarto on jatkunut jo vuosikymmenten ajan, eikä monisyinen konflikti ratkea helposti. Tärkeintä on nyt turvata alueen siviilien mahdollisuudet elämään.

Korostamme, että minkäänlaiselle rasismille tai syrjinnälle ei pidä antaa tilaa. VYY ei hyväksy uskontoon, vakaumukseen tai muuten yksilön taustaan liittyvää vihapuhetta tai epäasiallista käytöstä. Mikäli koet tai todistat tällaista yhteisössämme, otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin sähköpostitse hairinta@vyy.fi.

Vaikka konflikti on alueellisesti kaukana, koskettaa se myös lähellämme. Siviiliuhrien läheisiä on meidänkin lähipiirissämme, ja koemme velvollisuudeksemme puhua kestävän rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. Toivomme myös, että olemme tukena toinen toisillemme tässä vaikeassa tilanteessa. Keskusteluapua vaikeiden tunteiden käsittelyyn on saatavilla mm. alla olevista lähteistä.

  • Mieli ry:n kriisipuhelin palvelee suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111
  • Kirkon keskusteluapu: 0400 221 180, avoinna joka päivä klo 18-24.
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen kriisipäivystys: 06 218 9555, avoinna 24/7.
  • Akuutissa kriisissä käytä hätänumeroa 112.

 

Lisätietoa

Elmo Paloniemi, hallituksen puheenjohtaja

elmo.paloniemi@vyy.fi

044 324 8965 (Vain puhelut)

 

Laura Koivisto, hallituksen jäsen

laura.koivisto@vyy.fi

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa