23.05.2024

Kesätyöttömyys - uhka vai mahdollisuus?


Kevään mittaan olemme saaneet lukea uutisista ja kuulla kavereilta, kuinka kesätyöt tuntuvat tänä kesänä olevan kiven alla. Havainto pitää paikkaansa, sillä Duunitorin mukaan heidän palvelussaan ajanjaksolla 1.11.2023–14.5.2024 julkaistiin noin 35 % vähemmän kesätyöpaikkailmoituksia kuin samalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Suomen Ekonomien teettämän kyselyn mukaan puolestaan 80 % kauppatieteiden opiskelijoista on kokenut kesätyön saamisen olleen haastavampaa tänä kesänä. Itseään ei siis kannata soimata, jos kesätyöpaikka on jäänyt saamatta. Kesä on oivallista aikaa edistää opintoja ja saada myös rahallista tukea niiden suorittamiseen.

Vaasan yliopiston omat kesäkurssit löytyvät Jollasta (opinnot - opintojen suunnittelu - kesäajan opinnot), minkä lisäksi on paljon muita toimijoita, jotka tarjoavat kesäopintoja. Näitä ovat esimerkiksi avoimet yliopistot, kesäyliopistot sekä muut opistot ympäri Suomen. Useat kurssit ovat verkkototeutuksia, joita voit suorittaa paikasta riippumatta. Vaasan avoimen yliopiston verkkosivuilta löydät kätevästi heidän kurssien lisäksi myös esimerkiksi muiden kaupunkien kesäyliopistojen kursseja. Listattujen kurssien lisäksi kesäkursseja voi etsiä muiden avointen yliopistojen ja kesäyliopistojen sivuilta. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston kesäopinnoissa on tarjolla kaikille avoimia kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden opintoja. FITech-kurssit puolestaan ovat maksuttomia tekniikan kursseja, joita voi suorittaa kuka tahansa. Tutustu siis avoimin mielin kurssivalikoimaan myös oman alan ulkopuolelta

Voit varmistaa kurssin sopivuuden omaan tutkintoosi omaohjaajaltasi. Mikäli kurssi on maksullinen, voit hakea maksujen korvaamista yliopistolta. Lisää tietoa maksujen korvaamisesta löydät Jollasta (opinnot - opintojen suorittaminen ja arviointi - opintojen ja muun osaamisen hyväksilukeminen - opintomaksujen korvaaminen).

Entä muu rahallinen tuki kesän aikana? Mikäli suoritat kesällä tarpeeksi opintoja, voit nostaa opintotukea myös kesän ajalta. Myös nostamattoman opintolainan voi hyödyntää kesäopintojen suorittamisen aikana. Mikäli et ole oikeutettu opintotukeen, voit olla oikeutettu toimeentulotukeen. Kelan asiakaspalvelu auttaa selviytymään tukiviidakossa pärjäämisessä, joten älä epäröi ottaa yhteyttä heihin.

Kesäopinnot voivat olla erinomainen tapa kehittää itseään ja edistää opintoja lukuvuoden ulkopuolella. Hyödynnä eri mahdollisuudet, mutta ennen kaikkea muista ladata akkuja ja levätä, olet ansainnut sen!

 

Jonni Kuortti
Hallituksen jäsen, koulutuspolitiikka

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa