Kokousnuija valmiina kopauttamaan pöytää
23.09.2021

Edustajistossa pääset vaikuttamaan jäseniä koskeviin asioihin

Syksy 2021 on vaalisyksy, ja tulevissa edustajistovaaleissa päätetään ketä on päättämässä ylioppilaskunnan asioista seuraavan kahden vuoden aikana. VYY:n pääsihteeri Johanna kertoo miksi edustajistoon kannattaa hakea mukaan!

Ylioppilaskunta on opiskelijoiden oma yhteisö, jossa opiskelijat päättävät yhteisistä asioistaan. Edustajisto, yleisemmin tunnettuna edari, taas on ylioppilaskuntamme ylin päättävä taho. Itse vietin opiskeluaikoinani kolme kautta edustajistossa ja koen saaneeni edustajistotyöskentelystä paljon - ja antaneeni samalla myös ylioppilaskunnalle. Halusin olla mukana päättämässä kaikkia VYYläisiä koskettavista asioista. Kukapa ei tahtoisi sanoa sanaansa itseään koskeviin asioihin?

Mitä edustajiston kaksivuotiskauteen oikein mahtuu? Edustajisto päättää muun muassa ylioppilaskunnan pitkän aikavälin strategisista linjauksista, budjetista, jäsenmaksun suuruudesta ja ohjaa ylioppilaskunnan arkea. Lisäksi edustajiston tehtäviin kuuluu muun muassa hallituksen ja pääsihteeriin valinta ja nimeäminen. Edustajisto kokoontuu noin kuusi kertaa vuoden aikana ja pitää tarvittaessa ennen kokouksia iltakouluja, joissa käydään yhdessä keskustellen läpi päätösasioita. 

Mitä edaattorilta vaaditaan? Kaksi edaattorin tärkeintä ominaisuutta ovat mielestäni kiinnostus ja sitoutuminen. Asioiden ei tarvitse olla entuudestaan tuttuja, itsekin lähdin ensimmäistä kertaa ehdolle omana fuksisyksynäni ja myönnän - I knew nothing. Mutta olin kiinnostunut ja ajattelin, että mukaan lähtemällä oppii parhaiten. Ja niinhän sitä oppikin. Kokeneemmat edaattorit ja VYY:n toimisto auttoivat uusien asiasisältöjen oppimisessa ja omalla mielenkiinnolla pääsi pitkälle. Pohjimmiltaan riittää, että olet kiinnostunut olemaan mukana yhteisen ylioppilaskunnan kehittämisessä.

Ensimmäinen askel mukaan edarin toimintaan käy helposti: hyppäämällä mukaan ehdokkaaksi. VYY:n edustajistovaalien ehdokasasettelu onkin käynnissä ja päättyy 5.10. Oletko sinä mukana päättämässä asioistamme seuraavan kaksivuotiskauden?

 

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa