25.04.2019

#Onokei pysähtyä

Lue sopo-vastaavamme Ellin uusin blogipäivitys

“Mitä sä teet nykyään?”. Vastauksena ansioluettelo kaikista sadasta asiasta mitä teet tällä hetkellä, eikä esimerkiksi mitä sulle kuuluu. “Vau toi kans jaksaa loputtomiin”. “Huikeeta miten paljon toi jaksaa tehdä”. “Heräsin tänään kuudelta ja tein 15 tuntia putkeen hommia”. Stressin romantisointi itselleen ja muille on semmonen asia mihin oon herännyt. Ihmiset ympärillä painaa itseään äärirajoille. Tuntevat itsensä merkitykselliseksi jos tekevät enemmän. Tuntevat itsensä riittämättömiksi jos eivät saa “tarpeeksi” aikaiseksi. Vauhti vaan kasvaa ja kasvaa. Yhteiskunta ympärillämme vaatii meiltä jatkuvasti enemmän ja enemmän ja nopeammin.

Ei ihme että stressaa.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2016 mukaan n. 33% opiskelijoista kokee runsaasti stressiä. Stressaantuneena on helpompi ottaa lisää hommia lautaselle. Sokeudutaan omille voimavaroille. Se minkä koemme stressaavaksi on yksilöllistä. Toiset stressaavat toisista asioista kuin toiset. Tulevaisuus, ihmissuhteet, opinnot, työt. Lista jatkuu loputtomiin. Mutta onko stressi huono asia? Stressi on itseään ruokkiva asia, joka pienissä määrin motivoi ja sytyttää ns.”tulta perseen alle”. Se saa meidät toimimaan tehokkaammin. Mutta jos kaasua painetaan jatkuvasti lisää niin jossain vaiheessa polttoaine loppuu.

Mitä se polttoaine sitten on?

Toisille se on urheilu. Toisille musiikki. Toisille sipsipussi ja pitkät päikkärit. Universaalia vastausta tähän ei ole. Avain on se, että uskallat ottaa omasta kalenteristasi aikaa oman polttoaineen löytämiselle.

Olin pari viikkoa sitten katsomassa Kauniaisissa työväen akatemiassa elämänhallintaa käsittelevää näytelmää Hiekkalaatikko. Mieleen jäi siinä mainittu ajatus siitä, miten laitamme kukat aurinkoon ja annamme niille vettä tai ymmärrämme sen, ettei koiraakaan voi laittaa pieneen toimistokoppiin koko päiväksi kun se stressaantuu. Tästä huolimatta ohitamme oman hyvinvointimme ja jaksamisemme liian helposti. YTHS määrittelee stressin seuraavasti: “Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilöön kohdistuvat haasteet ja vaatimukset ylittävät hänen käytössä olevat voimavaransa.” Stressin hyöty on maksimissaan

kun osaat tunnistaa voimavarasi, miten käsittelet aikaasi, miten syöt, nukut ja missä vaiheessa tulee pysähtyä.

#Onokei pysähtyä ja keskustella muiden kanssa omasta hyvinvoinnistasi. On myös okei sanoa stressaantuneelle kaverille “pysähdy hetkeksi”. Pysähtyminen ei vaadi sitä, että olisit burnoutin partaalla. Pysähtyminen ei vaadi edes stressiä. Keskity ensin siihen mitä sulle kuuluu, ja sitten vasta siihen, paljonko saat aikaan.


Lähteet:

Koskinen, M. 3.10.2014. Stressi. https://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/112/stressi


Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

https://www.yths.fi/filebank/4300-KOTT_uusin_2016.pdf¨

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa