-
Välttämättömät:
Välttämättömät evästeet vaikuttavat verkkosivun toimintaan aktivoimalla verkkosivujen perustoiminnot, kuten sivustolla navigoinnin ja ostoskoriin liittyvät toiminnot. Verkkosivumme ei toimi ilman näitä evästeitä, joten ne tallennetaan ilman erillistä suostumusta.
-
Toiminnalliset evästeet:
Toiminnallisten evästeiden avulla voidaan muuttaa verkkosivujemme käyttökokemusta. Näihin evästeisiin tallennetaan esimerkiksi viimeksi katsotut sivut.
-
Tilastolliset evästeet:
Tilastollisia evästeitä käytetään ymmärtämään, kuinka kävijät ovat vuorovaikutuksessa verkkosivujemme kanssa. Tilastollisiin tarkoituksiin käytetty aineisto on anonymisoitua.
-
Markkinointievästeet:
Markkinointievästeitä käytetään seuraamaan verkkosivulla kävijöitä. Tarkoitus on kohdentaa sinulle mainoksia, jotka ovat relevantteja ja kiinnostavia, ja näin ollen arvokkaita meille ja markkinoijille.
Olisitko valmis maksamaan opiskelijaruuasta enemmän?

Kelan ateriatuettua opiskelijaruokaa on syöty kauan, sillä se otettiin käyttöön jo syksyllä 1979. Nyt opiskelijaravintolat ja muut opiskelijahintaista ruokaa tarjoavat toimijat ovat taloudellisessa ahdingossa raaka-aineiden ja muiden kustannusten nousun vuoksi.
Kela edellyttää ateriatuen saamiseen tiettyjen ravintoarvojen täyttymistä ja ruoka-aineiden tarjoamista. Suosituksiin voit tutustua Kelan sivuilla. Kelan vaatimuksissa ei kuitenkaan oteta kantaa raaka-aineiden hintoihin tai inflaation vaikutukseen. Tämä vaikuttaa siis myös siihen minkä laatuista ruokaa palveluntarjoaja pystyy tarjoamaan. Kelan ateriatukea saava opiskelijahintaista ruokaa tarjoava ravintolatoimija on kuitenkin tällä hetkellä erittäin haastavassa tilanteessa, jotta aterioiden tarjoaminen olisi kannattavaa.
Vaasan yliopisto kilpailuttaa tällä hetkellä ravintolapalveluiden tarjoajia kampusalueelle. Ateriatuen suuruudella on suuri vaikutus siihen, millainen toimija kyetään saamaan palveluiden toteuttajaksi. Kilpailutustyöryhmässä mukana oleva VYY haluaa varmistaa palveluntarjoajan tarjoavan vastuullisesti sekä ekologisesti valmistettua monipuolista ruokaa. Tällaisen ruoan valmistukseen vaadittavat raaka-aineet ovat ilman nykytilannettakin kalliita. Vaatimukset täyttävän palveluntarjoajan löytäminen edellyttää siis ateriatuen nousua. Käytännössä: Mitä korkeampi ateriatuki olisi, sitä useamman palveluntarjoajan on mahdollista osallistua kilpailutukseen.
Lokakuusta lähtien opiskelijalounaan maksimihintaa korotetaan 50 sentillä. Ilman ateriatuen nostamista tämän summan maksaa muutenkin kiristyvistä elinkustannusten hinnoista kärsivä opiskelija. Tilanne vaatii siis myös ateriatuen korotusta. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen esittää ateriatukea nostettavaksi 25 senttiin ensi vuodelle, mikä tekee aterian opiskelijan maksettavasta osuudesta suhteessa suuremman sekä nykyiseen että aikaisempaan hintaan verrattuna. Jotta opiskelijan maksama prosenttiosuus pysyisi samana, tulisi ateriatuen määrää nostaa 25 sentin sijaan SYL:on linjan mukaisesti. Lisäksi päättäjien tulee selvittää opiskelijalounaan maksimihinnan ja ateriatuen määrän kiinnittämistä kulukehitystä seuraavaan indeksiin. Indeksiin kiinnittäminen mahdollistaisi maksimihinnan ja ateriatuen määrän kehityksen hintatason mukaan. Näin ollen muutoksiin kuluisi huomattavasti nykyistä vähemmän resursseja.
Opiskelijan mahdollisuus Kelan tukemaan kohtuuhintaiseen ja terveelliseen lounaaseen tulee säilyttää. Ruokatarjonnan kulukehityksen ei tule antaa toimia esteenä tämän toteutumiseen.