29.09.2023

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta ilmaisee huolensa liittyen opiskelijoihin kohdistuviin leikkauksiin


Vaasan yliopiston ylioppilaskunta ilmaisee tukensa tavoitteille, joita valtakunnallisilla opiskelijoiden mielenilmauksilla on liittyen opiskelijoiden toimeentuloon, koulutuksen maksuttomuuteen sekä kansainvälisten opiskelijoiden aseman parantamiseen. Ylioppilaskunnat ovat yhdessä kampanjoineet ja vaikuttaneet läpi vuoden opiskelijoiden nostamiseksi pois köyhyysrajalta. Sen sijaan maan hallitus toimii nyt täysin päinvastaisesti.

Olemme huolestuneita hallituksen kaavailemista heikennyksistä opiskelijoiden toimeentuloon ja asumisen tukiin. Opiskelijoiden toimeentulo ja asuminen tulee olla turvattu nyt ja tulevaisuudessa. Vain tämä takaa mahdollisuuden keskittyä opintoihin opiskeluaikana. Hallituksen leikkaukset eivät tue koulutustason nostoon liittyviä tavoitteita eivätkä koulutuksen läpäisyä, toimeentuloon liittyvien huolten pahentuessa.

Kansainvälisten opiskelijoiden asemaa heikentää hallituksen suunnitelma, jonka mukaan opiskeluperusteisissa oleskeluluvissa siirryttäisiin käytäntöön, jossa suomalaiseen toimeentulotukeen turvautuminen johtaisi luvan peruuttamiseen. Maamme tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä pystyä pitämään arvokas kansainvälinen osaaminen täällä. 

Hallituksen on nähtävä leikkauspäätöstensä seuraamukset: koulutuksen läpäisy sekä opiskelukyky heikkenee eikä koulutustaso nouse. Vaadimme opiskelijoihin kohdistuvien leikkauspäätösten perumista sekä kansainvälisten opiskelijoiden aseman parantamista.
 

Lisätietoa

Elmo Paloniemi
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
elmo.paloniemi@vyy.fi

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa