Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa
Tutustu ylioppilaskunnan puheenjohtajiston toimintaan
Ylioppilaskunnan hallitus on jaettu erilaisiin sektoreihin, jotka ovat johtosektori, edunvalvontasektori sekä yhteisösektori. Tällä kertaa tutustutaan johtosektorin toimintaan, kun ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sara Alasuutari ja varapuheenjohtaja Vappu Vuori kertovat hallitustoiminnasta omasta näkökulmastaan.
Miten vastuunjako toimii johtosektorin jäsenten välillä?
Sara ja Vappu: Vastuu johtosektorilla on tänä vuonna jaettu siten, että puheenjohtajana Saran vastuulla on niin sanotut perinteiset puheenjohtajan tehtävät kuten kokousten johtaminen, hallitusta koskevat hallinnolliset asiat sekä puheenjohtajan edustustehtävät esimerkiksi erilaisissa tilaisuuksissa ja mediassa. Varapuheenjohtajan eli Vapun vastuulla puolestaan on järjestöjen puheenjohtajistojen tapaamisten järjestäminen sekä kestävä kehitys. Kestävän kehityksen sektorilla vuoden suurin projekti on ylioppilaskuntamme hiilijalanjäljen laskenta.
Lisäksi puheenjohtajiston vastuulla on johtaa hallituksen sektoreita eli edunvalvonta- ja yhteisösektoria. Tänä vuonna puheenjohtaja vastaa yhteisösektorin toiminnan johtamisesta ja varapuheenjohtaja edunvalvontasektorista. Tarpeen tullen kuitenkin työskentelemme molemmilla sektoreilla. Monet toimintamme teemat koskettavatkin eri osa-alueita ja sovimme osaamisen, kiinnostuksen ja aikataulujen mukaan miten jaamme vastuut puheenjohtajiston kesken. Esimerkiksi tapahtumien ja kampuskehitykseen liittyvän vaikuttamisen parissa olemme päässeet tekemään töitä myös toistemme sektoreilla kerran jos toisenkin!
Mikä on ollut isoin haaste vuoden aikana?
Vappu: Ajanhallinta niin omassa kuin hallituksen työskentelyssä. Toiminnassa pitäisi pystyä ennakoimaan vähintään paria viikkoa ja mielellään kuukauden eteenpäin, mutta toisaalta osa työstä on juuri hetkessä reagoimista. Lisäksi kaikkien 8 hallituslaisen ja mahdollisesti työntekijöidenkin kalentereista yhteisen tapaamisajan löytäminen on haastavaa. Eli suunnitelmallisuus ja ennakoiminen on ehdottomasti kehittynyt vuoden aikana!
Sara: Ehkä suurin konkreettinen haaste ja epävarmuuden paikka, jota en vuoden alussa osannut odottaa, oli keväällä tapahtunut pääsihteerin vaihtuminen. Pääsihteeri on puheenjohtajan tärkein työpari henkilöstöstä, ja pääsihteeri on puheenjohtajan tukena kaikessa tekemisessä. Vuoden alkupuolella tämä tuki on erityisen tärkeää, vaikka edelleen päivittäin käännyn pääsihteerin puoleen minua askarruttavien kysymysten ja asioiden kanssa. Uuden pääsihteerin rekrytointi onnistui kuitenkin sujuvasti ja saimme onneksemme tehtävään tutun henkilön omalta toimistoltamme! Lisäksi myös Vapun mainitsema aikataulutus ja koko toiminnan hallinta on aiheuttanut välillä haasteita.
Mieleenpainuvin muistosi hallitusvuodesta?
Sara: Mieleenpainuvimpana muistona sekä henkilökohtaisesti että oman sektorini näkökulmasta mainitsisin ehdottomasti koko pariviikkoisen wappurupeaman. Vaikka itse en sairastumisen takia päässytkään nauttimaan wappuviikonlopusta, tuo parin viikon tapahtumaputki toi yhteen kaikki vaasalaiset opiskelijat pitkästä aikaa ja näytti sen, että yhteisömme ja opiskelijakulttuurimme on yhä voimissaan.
Vappu: Ehdottomasti VYY:n omat vujut ja yhteiset naurut. Juhlapuhuja Paula Risikon sanoin: “Muistakaa että se mikä on keholle pahasta voi joskus olla sielulle hyvästä!”
Mikä on tärkeintä hallituskokoonpanossa johtosektorilaisen näkökulmasta?
Vappu: Sujuva sisäinen viestintä on äärimmäisen tärkeää, ja sen taito tulisi löytyä kaikilta hallituslaisilta. Monet projektit, tapahtumat tai edunvalvonnan aiheet koskettavat useampaa pestiä ja myös molempia sektoreita, joten ennakoitu oikea-aikainen viestintä oikeille ihmisille mahdollistaa asioiden hoitamisen sujuvasti ja mielekkäästi.
Sara: Johtosektorilta katsottuna hallituksen kokoonpanossa ehdottomasti suurin tekijä on ryhmädynamiikka. Vaikka hallitus tekeekin töitä hyvin itseohjautuvasti omien teemojensa parissa, meillä on paljon yhteistä vastuuta ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Myös sektoreittain työskentely on tiivistä, joten on tärkeää, että yhdessä tekeminen sujuu. Puheenjohtajana olen vuoden aikana päässyt työskentelemään jokaisen hallituslaisen kanssa niin koko porukassa, pienemmissä kokoonpanoissa kuin kahden kesken. Tämä on ollut todella antoisaa ja on ollut mahtavaa päästä näkemään myös hallituslaisten kasvua ja kehitystä omissa pesteissään.
Jos voisit antaa vuoden takaiselle itsellesi jonkin neuvon tai vinkin hallitusvuoteen, mikä se olisi?
Sara: Vaikka järjestötoiminta onkin jo hyvin tuttua, jokaisessa pestissä minut on yllättänyt se, kuinka lyhyt aika vuosi lopulta onkaan. Antaisinkin itselleni siis neuvon, että asioihin kannattaa tarttua heti, kun ne tulevat mieleen, sillä pian voi olla liian myöhäistä! Erityisesti kivat ja lennokkaat ideat, joiden aikataulu tai merkitys ei ole kriittinen, jäävät helposti tekemättä, jos ne laittaa muistiin vain “ehkä sitten joskus”-asenteella.
Vappu: Ole realistinen aikataulutuksen suhteen. Suuri osa työstä on reagoimista sitä mukaa kuin asioita ilmenee, joten viikkoja ei kannata suunnitella idealistisesti. Priorisoiminen oikeasti tarkoittaa sitä, että joitain asioita on jätettävä tekemättä vuoden aikana. Vuosi on yllättävän lyhyt aika isompia projekteja ajatellen.
Haku ylioppilaskunnan hallitukseen on käynnissä ja kiinnostuksesta voi ilmoittaa 11.10. asti. Vuoden 2023 hallituksen muodostaja valitaan edustajiston kokouksessa tiistaina 11.10. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi hallituksen muodostajaksi vielä edustajiston kokouksessa.