Opiskelija kirjoittamassa ruutupaperille lyijykynällä
07.10.2021

Yliopistodemokratian (liian usein) unohdetut sankarit

Monikaan opiskelija ei tiedä, mikä halloped on. Rehellisesti sanottuna en minäkään tiennyt, ennen kuin minusta tuli vahingossa hallinnon opiskelijaedustaja. Se oli hyvä vahinko.

”No siis meet sinne kokouksiin ja sit raportoit, että mitä siellä puhuttiin. Ja jos ne on tekemässä jotain oikeesti tyhmää, nii sanot sit siellä, että toi on oikeesti tyhmää”, kertoi eräs vanhempi tieteenharjoittaja hallinnon opiskelijaedustajana toimimisesta. Minut oli juuri valittu tutkimus- ja koulutusneuvoston hallinnon opiskelijaedustajan henkilökohtaiseksi varajäseneksi. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, mikä oli homman juju ja mihin olin oikeastaan lupautunut.

Hallinnon opiskelijaedustajien tehtävä on oikeastaan aika simppeli: he edustavat opiskelijoita hallinnossa. Koska hallinnon opiskelijaedustaja on aika pitkä termi, lyhentyy se usein HallOpEdiksi. Käytännössä homma on pitkälti erilaisiin säännöllisiin kokouksiin osallistumista, kokousmateriaaleihin perehtymistä ja kokouksista raportoimista VYY:lle ja muille hallopedeille. Voi kuulostaa ensikuulemalta tylsältä, mutta hallopedeily on oikeasti aika mielenkiintoista!

Mieti jotain opiskelijaelämääsi vaikuttavaa asiaa. Todennäköisesti asiaan on ollut sinun tietämättäsi vaikuttamassa halloped. Otetaan pari esimerkkiä.

 

Olet tullut opiskelemaan Vaasan yliopistoon avoimen yliopiston kautta. Sisäänottomäärästä ja valintavaatimuksista on ollut päättämässä halloped.

Yliopiston suurin luentosali Lévon on juuri remontoitu. Saliin tehdyistä uudistuksista on ollut päättämässä halloped.

Kirjoitat kandiasi ja lueskelet yliopiston yhteisiä kirjoitusohjeita. Ohjeiden yhdenmukaistamisesta on ollut päättämässä halloped.

 

Edellä mainitut ovat hyviä käytännön esimerkkejä hallopedeilystä – olinhan itse se halloped, joka oli mukana päättämässä niistä. Hallopedinä olen oppinut valtavasti isojen kokonaisuuksien hahmottamisesta, yhteistyötaidoista, kriittisestä ajattelusta ja olennaisen asian löytämisestä vaikeista asiakirjoista. Olen myös saanut luottamusta itseeni: tarpeen tullen uskallan puhua suuni puhtaaksi ja kertoa oman mielipiteeni. Hallopedinä olen aivan yhtä tärkeä kuin joku professori ja joskus saan parempia ideoita. Sellaista ei opi luentosalissa, vaan kokouspöydässä.

Koko tämän sepustuksen jälkeen joku voi miettiä, että oikeastiko tää tyyppi sanoo olevansa sankari, kun se on vetänyt parit kokouspullat ja tsekannut parit excelit.

Kyllä, oikeasti. Jos en olisi ollut mukana kokouksessa, josta et edes tiennyt, opiskelijaelämäsi voisi näyttää hyvin erilaiselta. Nyt syksyllä halloped-hakujen avautuessa sinullakin on loistava mahdollisuus alkaa oman opiskelijaelämäsi sankariksi.

 

Tekstin kirjoitti HallOpEdina toiminut Vilma Viertola. Hän on vaikuttanut opiskelijoiden asioihin muun muassa koulutusneuvostossa sekä markkinoinnin ja viestinnän akateemisen yksikön johtoryhmässä.

 

Haku hallinnon opiskelijaedustajaksi on nyt käynnissä! Haku päättyy 18.10.2021. Hakukuulutukset löydät nettisivuiltamme.

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa