Ada, Aurora ja Jasmin poseeraavat punaista taustaa vasten
07.10.2022

Tutustu ylioppilaskunnan edunvalvontasektorin toimintaan

Haku ylioppilaskunnan hallitukseen on nyt käynnissä! Mutta millaista on olla VYY:n hallituksessa? Tässä blogissa pääset tutustumaan edunvalvontasektorin toimintaan!

Ylioppilaskunnan hallitus on jaettu erilaisiin sektoreihin, jotka ovat johtosektori, edunvalvontasektori sekä yhteisösektori. Tällä kertaa tutustutaan edunvalvontasektorin toimintaan, kun sosiaalipoliittinen vastaava Ada Koskinen, kampus- ja kaupunkipoliittinen vastaava Jasmin Koskela ja koulutuspoliittinen vastaava Aurora Ojala kertovat hallitustoiminnasta omasta näkökulmastaan.
 

Kuinka paljon valtaa itsellä on vaikuttaa omiin projekteihin?

Ada: Koen, että omassa työssäni on aika mukavasti valtaa vaikuttaa omiin projekteihin. Jokaisessa pestissä on tietyt aihealueet ja niihin kuuluvat työt, mutta niiden sisällä pystyy vaikuttamaan projekteihin, jotka painottuvat omaan osaamiseen. Esimerkiksi vuoden alussa sain tehtäväksi saattaa loppuun edeltäjäni aloittaman työn yhdenvertaisuusjulistuksen päivittämisestä. Lisäksi päätimme osallistua aloitteestani oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun Olen antirasisti -kampanjaan, jonka seurauksena sain tehtäväksi luoda VYY:lle antirasismi aiheisen koulutuksen.

Jasmin: Omasta toimenkuvastaan voi tehdä täysin tekijänsä näköisen, joten omaa pestiä voi projektienkin osalta vapaasti kehittää sekä viedä eteenpäin. On tietenkin myös tiettyjä asioita liittyen vaikuttamistyöhön, joita on hyvä jatkaa vuosittain - omassa roolissani tästä esimerkkinä vuosittaiset valtuustoryhmätapaamiset sekä kuukausittaiset kaupunginjohdon tapaamiset keväisin että syksyisin. Koin että alkuvuonna kampus- ja kaupunkipolitiikan roolissa aloittaessani hyödyin todella paljon siitä, että edeltäjäni oli luonut kattavan testamentin tulevalle vuodelle tiettyine askelmerkkeineen. Näiden lisäksi on täysin vapaasti harkittavissa käsillä olevien resurssien suhteen, millaista mahdollisesti täysin uutta projektia haluaisi alkaa työstämään. Projektit myös vaihtelevat vuosittain, esimerkiksi tänä vuonna olen saanut alkaa suunnittelemaan tulevan eduskuntavaalivuoden toimintaa.

Aurora: Kysymyskin sen jo kertoo, että omat projektit ovat pitkälti omissa käsissä. Omaa pestiään saa kehittää hyvin vapain käsin haluamaansa suuntaan sekä toteuttaa omia projekteja tietäen, että muu hallitus seisoo tukena. Kopon pestissä on myös monivuotisia projekteja. Esimerkiksi tänä vuonna on aloitettu opiskelijaintran suunnittelu, jota seuraaja saa jatkaa tämän vuoden pohjalta.

 

Onko työskentely edunvalvontasektorilla pitkälti itsenäistä, vai tehdäänkö asioita myös paljon yhdessä?

Jasmin: Asioita työstetään aika paljon itsenäisesti kontaktoiden ja tavaten esimerkiksi omiin projekteihin liittyviä sidosryhmiä, mutta jokaisella sektorilla on myös omat viikkopalaverit. Omassa roolissani olen tehnyt paljon yhteistyötä esimerkiksi sosiaalipoliittisen vastaavan kanssa, sillä työnkuvat limittyvät välillä myös melko samoihin asioihin. Verrattuna esimerkiksi järjestötoimintaan, sisältää ylioppilaskunnan hallituspesti kuitenkin enemmän itsenäistä työskentelyä. Yksin ei kuitenkaan tarvitse minkään asian kanssa jäädä, ja toimistolla työntekijät ovat aina tukemassa ja auttamassa hallituslaisia.

Aurora: Työskentely tapahtuu omien pestien osalta pitkälti yksilötasolla, mutta me tapaamme viikoittain ev-porukalla ja käymme läpi jokaisen työpöydällä olevia asioita. Eli vaikka työt yleisesti hoidetaan yksin, apua on aina saatavilla. Esimerkiksi Student Forumeissa meiltä käy yleensä minä sekä varapuheenjohtajamme Vappu, joten niiden materiaalit suunnittelemme yleensä yhdessä järjestötoimijoiden tuella.

Ada: Edunvalvontasektorilla työskentely on sekoitus itsenäistä ja yhdessä työskentelyä - riippuen pitkälti meneillään olevista töistä. Jotkut työt voi tehdä aikalailla täysin itsenäisesti ja toisiin voi tarvita enemmän apua ja tukea muilta ev-sektorinjäseniltä. Edunvalvontavaliokunnan puheenjohtajana teen tiiviisti yhteistyötä koko ev-sektorin kanssa, kun suunnittelemme UVA-ahistuksen tulevia tapahtumia. Lisäksi monissa asioissa edunvalvonta-asiantuntijamme on ykkösapuni.

 

Mikä on ollut isoin haaste vuoden aikana? 

Aurora: Lähi- ja etäopetuksesta puhuttaessa haluaisin miellyttää kaikkia, mutta tämä on mahdoton tehtävä. Haluaisin tukea jokaista opiskelijaa yksilönä, mutta samalla on täytynyt tehdä linjauksia pidemmälle tulevaisuuteen.

Ada: Innostun helposti monesta ja mielelläni haluaisin olla vähän kaikessa mukana. Näissä hommissa tulee kuitenkin jatkuvasti vastaan uusia ja mielenkiintoisia juttuja, joihin aika ja jaksaminen eivät välttämättä aina riitä. Siksi tämän vuoden isoin haaste on ollut tunnistaa asioiden relevanttius sekä omien resurssien riittävyys suhteessa työmäärään.

Jasmin: Haasteellisinta vuoden aikana on ollut iskostaa tajuntaan se, että monet projektit ovat ylivuotisia eikä niitä ole vuoden aikana mahdollistakaan saada maaliin. Edunvalvonta ei missään nimessä ole staattista työtä, ja jokainen hallituslainen tekee omana vuotenaan töitä osaltaan opiskelijayhteisön eteen. Jäsenistölle ei välttämättä näyttäydy päivittäinen työmäärä ja asiat saattavat vaikuttaa hitailta sekä paikallaan polkevilta. On kuitenkin hienoa olla kehityksessä omalta osaltaan mukana ja jättää oma kädenjälki ylioppilaskunnan historiaan.

 

Mieleenpainuvin muistosi hallitusvuodesta?

Ada: Kaikista mieleenpainuvimmat muistot kuluneelta hallitusvuodelta ovat osallistumiset eri vuosijuhliin. VYY:n omien vuosijuhlien lisäksi olen saanut edustaa useiden muiden ylioppilaskuntien vuosijuhlilla. Samalla olen päässyt verkostoitumaan muihin ylioppilasliikkeen aktiiveihin.

Jasmin: Ehdottomasti yhteinen tekeminen - toimintaan saa kulumaan niin paljon aikaa kuin itse vain haluaa antaa, ja välillä huomaa edessä olevan melko hektisiäkin päiviä. Näistä kuitenkin selvitään aina hyvällä ja positiivisella tekemisen fiiliksellä ja hallituskollegat ovat aina tsemppaamassa sekä auttamassa. On ollut myös kiva huomata, kuinka tekemisen ohella on kokenut suurta innostusta edunvalvontaa ja vaikuttamistyötä kohtaan.

Aurora: Lähdimme lähes koko hallituksen voimin juhlistamaan 100-vuotiasta Suomen ylioppilaskuntien liittoa Helsinkiin. Tämä reissu sisälsi erityisen paljon naurua ja unohtumattomia hetkiä.

 

Jos voisit antaa vuoden takaiselle itsellesi jonkin neuvon tai vinkin hallitusvuoteen, mikä se olisi?

Jasmin: Omalle epäröivälle itselleni sanoisin, että lähde rohkeasti mukaan toimintaan äläkä hetkeäkään epäile, ettetkö johonkin asiaan pystyisi! Näissä hommissa opitaan parhaiten tekemällä eikä kukaan ole ennen hallitusvuotta edunvalvonnan ykköstykki. Parhaimmillaan voit löytää itsestäsi uusia puolia sekä syttyä jostakin asiasta erityisen paljon - vuosi ylioppilaskunnan hallituksessa voi siis avata monia ovia myös tulevaa uraa ajatellen.

Kärjistetysti sanottuna valitse siis polku, jota pelkäät eniten!

Aurora: Vuosi on hyvin lyhyt aika, muista nauttia joka hetkestä kiireenkin keskellä.

Ada: Neuvoisin vuoden takaista itseäni priorisoimaan hyvinvointia, sillä se on yksi elämän peruspalikoista. Vaikka arki on hektistä, pitäisi muistaa tehdä asioita, jotka tekevät onnelliseksi.

 

Haku ylioppilaskunnan hallitukseen on käynnissä ja kiinnostuksesta voi ilmoittaa 11.10. asti. Vuoden 2023 hallituksen muodostaja valitaan edustajiston kokouksessa tiistaina  11.10. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi hallituksen muodostajaksi vielä edustajiston kokouksessa.

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa