Vilja hymyilee kannettavatietokone sylissä ja keltainen sadehattu päässä.
11.11.2021

Elämää edunvalvontasektorilla — mitä vuosi hallituksessa on antanut

VYY:n hallituksen vuosi lähenee loppua, ja sen kunniaksi hallituksen jäsen Vilja avaa blogissa omia kokemuksiaan hallitusvuodesta. Missä asioissa on vuoden aikana kehittynyt? Millaista on ollut työskennellä edunvalvonnan parissa?

Työskentely edunvalvontasektorilla on vuoristorataa, jossa taistellaan ja juhlitaan yhdessä. Edunvalvontasektorin tiimi on ollut tiivis ja vertaistukea, neuvoja, ränttiä ja iloitsemista on ollut aina saatavilla. Olen oppinut asettamaan rajoja, vastaamaan yllättäviin kysymyksiin, nostamaan epäkohtia esille ja perustelemaan ajatuksiani. Olen rakentanut yhteistyötä yliopiston eri toimijoiden kanssa, tehnyt esityksiä uusista toimintamalleista ja ollut yhteydessä opiskelijoihin sekä opettajiin. 

Kulunut vuosi on opettanut ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Toki myös yhteistyötaitoja, vaikuttamista, oman osaamisen sanoittamista ja priorisointia. Vuosi VYY:n hallituksessa on tehnyt minusta vahvan vaikuttajan, joka ei säikähdä, vaikka vararehtori soittaisi yllätyspuhelun. Edunvalvontatyö on opettanut myös valppautta ja kykyä olla valmiina reagoimaan tarvittaessa nopealla aikataululla.

Usein muutokset tapahtuvat niin hitaasti, että helposti alkaa tuntua siltä, ettei ole saanut aikaiseksi mitään. Mutta jo tahtotilan muuttaminen tai pohjatyön tekeminen on vaikuttamista, joka realisoituu jossain vaiheessa. Ja onhan tänäkin vuonna saatu monta asiaa valmiiksi asti: Peppi-järjestelmään valittiin VYY:n kannattama kurssipalautejärjestelmä, ja kysymykset päivitettiin yhdessä ainejärjestöjen kopojen ja yliopiston edustajien kanssa. Lisäksi kirjaston aukioloaikoja laajennettiin, jatkuva kurssipalaute otetaan käyttöön ja kampuksella järjestettiin Back to Campus -viikko.

Olen perustellut, huutanut, selittänyt, todistanut ja kertonut. Välillä ehdotetut muutokset toteutuvat, välillä ideat hylätään, mutta yleensä niistä jää ajatus itämään. Ja vaikka itämään jääneistä ajatuksista ei tule samanlaista voittajafiilistä kuin toteutuneesta muutoksesta, ne vievät lähemmäs haluttua lopputulosta, josta toivottavasti saadaan nauttia seuraavan kopon hallituskaudella. Vaikka edunvalvonta ja vaikuttamistyö ovatkin täynnä pitkän tähtäimen tavoitteita, on tärkeää huomata ja pitää mielessä onnistumiset ja jo saavutetut askeleet.

Päällimmäisenä mielessä hallitusvuodelta on tällä hetkellä sen aikana muodostuneet ihmissuhteet, karttunut ymmärrys yliopistoyhteisön toiminnasta ja opitut vaikuttamistaidot. Kuten Sarakin blogitekstissään sanoo, mikään kurssi ei ole opettanut minulle yhtä paljon hyödyllisiä taitoja työelämää varten kuin kopovuosi VYY:n hallituksessa. Vuosi on vaatinut, mutta myös antanut enemmän kuin ikinä osasin odottaa.

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa