07.11.2023

Ylioppilaskunnan puheenjohtajien syksyn kuulumiset

Vuosi lähenee loppuaan ja ylioppilaskunnan uusi hallitus valitaan aivan pian. Mitä kuului puheenjohtaja Elmon ja varapuheenjohtaja Tiinan VYY-syksyyn?

Elmo Paloniemi, hallituksen puheenjohtaja

Syksyyn 2023 on sisältänyt edunvalvontaa, tapahtumia ja yhteistyötä sidosryhmiemme, kuten Vaasan yliopiston kanssa ja VOASin, kanssa. Ylioppilaskunnalla syksy pyörähti käyntiin elokuun puolella, kun lähdimme suunnittelemaan syksyn toteuttamista. 

Yksi vuoden suurimmista projekteista on ollut valmistella edustajistolle erilaisia vaihtoehtoja yhdessä pääsihteerin, hallituksen ja VYY Holding kanssa liittyen ylioppilastalo Domus Bothnican tulevaisuuteen, jotta ylioppilaskunnan taloudellista tilannetta voidaan vahvistaa. VYY tiedottaa asiaan liittyvistä kokonaisuuksista tarkemmin loppuvuoden aikana.

Hallituksen puheenjohtaja johtaa VYY:n edunvalvontasektoria, jossa toimii hallituksen sopo, kopo ja kaupunki- ja kampuspoliittinen vastaava. Kuluvan vuoden aikana päätimme vaikuttaa Vaasan kaupungin budjettiin opinnäytetyö- ja gradupalkkioiden osalta. Halusimme, että kaupungin rahallinen panos opiskelijoiden tekemiin asiantuntijatöihin paranee. Onnistuimmekin tässä, kiitos tiiviin yhteydenpidon eri valtuutettujen kanssa, jotka halusivat vaikuttaa asiaan kantamme kautta. Esim. gradusta saatavan rahallisen palkkion määrä kasvoi arvosanoille 1-3 400 eurosta 1000 euroon ja arvosanoille 4-5 700 eurosta 1300 euroon. Vaikuttaminen siis ehdottomasti kannattaa!

Hallituksen puheenjohtajan toimeen kuuluu myös tärkeänä tehtävänä yhteydenpito sekä yhteistyön suunnittelu ja toteuttaminen yliopistomme kanssa. Olemme rehtorimme Minna Martikaisen kanssa aloittaneet tänä vuonna säännölliset rehtorin ja ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan väliset tapaamisen lounaan, kahvien tai ulkoilukokouksen merkeissä. Näiden tapaamisten kautta voimme keskustella yhteisesti edistettävistä asioista myös rennommissa merkeissä. Toivonkin, että tämä tapaamismalli muiden virallisten tapaamismuotojen lisäksi siirtyy vuodelle 2024 rehtorin ja uuden hallituksen puheenjohtajan välille.

Syksyn loppupuolella VYY:n työpöydällä on vielä osallistua SYL liittokokoukseen marraskuussa, osallistua uuden edustajiston ensimmäiseen kokoukseen, tavata Vaasan kaupunginjohtoa ja pitää yhdessä Åbo Akademin ylioppilaskunnan kanssa itsenäisyyspäivän soihtukulkue.

Vuodesta päällimmäisenä onkin jäänyt mieleen se, kuinka jokainen hallituksessa toimivista henkilöistä on kehittynyt omalla vastuualueella ja antanut panostaan ylioppilaskuntamme toiminnan kehittämiseen. VYYn toimintaan kannattaakin ehdottomasti hakea mukaan, koska siinä toimiminen tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia!

 

Tiina Saukko, hallituksen varapuheenjohtaja

Syksy lähti käyntiin jo elokuun puolella, kun uudet opiskelijat saapuivat kampukselle ja fuksitapahtumat pyörähtivät käyntiin. Alkusyksyn minut ja muun hallituksen pitikin kiireisenä erilaiset esittäytymiset uusille opiskelijoille sekä fuksitapahtumiin osallistuminen. Hallituksen varapuheenjohtajana olen järjestänyt kuukausittaiset tapaamiset ainejärjestöjen ja osakuntien puheenjohtajien kanssa. Olen ollut mukana järjestämässä niin kampussitsejä kuin järjestömessuja sekä tavannut eri sidosryhmiä kuten kaupunginjohtoa ja valtuustoryhmiä. Lisäksi olen edustanut eri vuosijuhlissa ja osallistunut SYL:n syysseminaariin Jyväskylässä. 

Varapuheenjohtajan kuuluessa sekä johtosektorille että yhteisösektorille, erilaisia tapaamisia, palavereita ja työstettäviä projekteja riittää. Syksyn aikana on ollut välillä haastavaa sovittaa kaikkia näitä yhteen ja päivät ovat venyneet myöhäisiin iltoihin. On ollut kuitenkin opettavaista huomata, että hyvällä aikatauluttamisella ja suunnittelulla pääsee pitkälle ja viikkoihin on mahtunut myös vapaapäiviä. 

Työskentely johtosektorilla keskittyy lähinnä hallituksen päivittäisen toiminnan ohjaamiseen, suunnitteluun ja erilaiseen ongelmanratkaisuun. Johtosektorin kanssa työskentely on ollut syksyn aikana hyvin tiivistä. Omalta osaltani olen ollut vastuussa hallituksen sisäisen toiminnan ohjaamisesta. Syksyn aikana yhteisösektorin työskentely on ollut sektorilaisten puolesta hyvin itsenäistä ja olen ollut mukana lähinnä ideoimassa ja työstämässä muiden tapahtumia ja projekteja eteenpäin. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana on ollut hienoa huomata, kuinka jokainen hallituslainen on kasvanut omaan pestiinsä ja tehnyt siitä omannäköisensä. Kaikki hallituslaiset ovat saaneet vuoden aikana itseluottamusta hoitaa omaa pestiään ja sitä on ollut mahtavaa päästä seuraamaan. 

 

Jos voisit antaa neuvon vuoden takaiselle itsellesi, niin minkä antaisit?

Elmo: Yksinkertaisestakin asiasta saa täysin mahdottoman pienellä vaivalla.

Tiina: Älä stressaa asioista, joihin et voi vaikuttaa. Kaikki järjestyy kyllä.

 

Kiinnostuitko toimimaan hallituksessa?

Haku ylioppilaskunnan hallitukseen on käynnissä ja kiinnostuksesta voi ilmoittaa etukäteen 14.11. asti. Vuoden 2024 hallituksen muodostaja valitaan edustajiston kokouksessa tiistaina 21.11. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi hallituksen muodostajaksi vielä edustajiston kokouksessa. Lue lisää hallituksen muodostajana tai hallituksessa toimimisesta ja hakemisesta nettisivuiltamme!

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa