Priden kuusivärinen sateenkaarilippu hulmuaa lipputangossa sinistä taivasta vasten.
14.07.2022

Yhdenvertaisuuden toteutuminen ja ihmisoikeuksien puolustaminen on meidän kaikkien vastuulla

Ada Koskinen, ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen vastaava, kertoo tällä viikolla blogissa Priden merkityksestä sekä ylioppilaskunnan jatkuvasta työstä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen.

Kansainvälinen Pride-kuukausi oli kesäkuussa, mutta Priden viettäminen ei kuitenkaan lopu siihen. Suomessa Pride-tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, ja tällä viikolla voit nähdä Vaasassa sateenkaarilippuja sekä osallistua kulkueeseen ja muuhun juhlintaan. 

Voimme iloita jo saavutettua edistystä, mutta meidän ei tule kuitenkaan unohtaa, että Pride on pohjimmiltaan protesti ihmisoikeuksia rikkovia lakeja ja normeja vastaan sekä toteutumattomien ihmisoikeuksien puolesta. Jakamattomat ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sivuutetaan ja poljetaan edelleen jatkuvasti kaikkialla maailmassa. 

Suomessa eduskunta hyväksyi juuri suostumukseen perustuvan seksuaalirikoslain uudistuksen, mikä on tärkeä edistys. Kuitenkin samaan aikaan Yhdysvalloissa rikotaan häikäilemättömästi ihmisoikeuksia rajoittamalla oikeutta aborttiin. Vaikka Suomea pidetään edistyksekkäänä tasa-arvon maana, on meillä vielä paljon tehtävää. Tarvitsemme muun muassa aidosti nuoret huomioivan translain, kolmannen sukupuolimerkinnän ja sateenkaariperheille yhdenvertaiset oikeudet. 

On etuoikeutettua ajatella, että Pride ei kosketa itseä, mikäli ei kuulu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Nyt jos koskaan näkyvän tuen osoittaminen ja vähemmistöjen oikeuksien nostaminen on tärkeää. Jotta jo saavutetut oikeudet ja kehitys eivät ota takapakkia, tarvitaan aktiivista tietoisuuden levittämistä, asenteiden muuttamista ja yhteiskunnan rakenteiden muokkaamista.

 

Ihmisoikeudet eivät voi olla mielipideasia tai etuoikeus, johon vain tietyillä ihmisillä on varaa.

 

Tällä viikolla VYY liputtaa Priden kunniaksi. Teemme kuitenkin pitkäjänteistä työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen ympäri vuoden. Tavoitteenamme on yhteisö, jossa on nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle ja häirinnälle, jossa moninaisuus tunnistetaan voimavarana, ja johon jokainen voi kokea kuuluvansa aidosti omana itsenään.

Tänä vuonna olemme ottaneet suuria askeleita saavuttaaksemme edellä mainittuja tavoitteita. Alkuvuodesta päivitetyn yhdenvertaisuusjulistuksen ja tapahtumajärjestämisen pelisääntöjen lisäksi olemme luoneet turvallisemman tilan periaatteet sekä häirintään ja kiusaamiseen puuttumisen toimintamallin VYY:n sisällä. Työstämme myös parhaillaan käsikirjaa järjestö- ja tutorhyviksille yhdenvertaisuustarkkailun tueksi.

Jokapäiväisessä toiminnassamme edistämme yhdenvertaisuutta aktiivitoimijoidemme kautta. Koulutamme vuosittain sekä hyvistutoreita että järjestöhyviksiä, joihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Lisäksi pyrimme tarjoamaan monipuolisia koulutuksia järjestötoimijoillemme. Loppuvuodesta laajennamme yhdenvertaisuuskoulutusten sisältöjä antirasismiin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamiseen.

Emme kuitenkaan voi yksin taata yhdenvertaista yhteisöä, vaan tarvitsemme siihen jokaisen jäsenemme panosta. Meillä jokaisella on oikeus olla oma itsemme ja oikeus olla turvassa. Lisäksi meillä jokaisella on myös vastuu ja velvollisuus puuttua epäoikeudenmukaisuuksiin. 

Siispä; jos kohtaat tai todistat minkäänlaista häirintää, syrjintää tai vihapuhetta, ilmoitathan siitä meille anonyymin yhteydenottokanavan kautta tai laittamalla viestiä häirintäyhdyshenkilöllemme. Näin voimme luoda yhdessä kaikille turvallista ja kaikkia kunnioittavaa yhteisöä.

 

Vaasan Setan toimintaan ja Pride-viikon ohjelmaan voit tutustua heidän nettisivuillaan osoitteessa https://www.vaasanseta.fi/

 

Blogitekstin kirjoitti ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen vastaava Ada Koskinen. 

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa