Elmo Nikula istuu pitkän metallisen penkin päädyssä hymyillen.
19.08.2021

Tervetuloa Vaasan yliopiston ylioppilaskuntaan!

Tervetuloa Vaasan yliopistoon, fuksi! Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elmo Nikula neuvoo lähtemään aktiivisesti mukaan oman ylioppilaskuntasi toimintaan esimerkiksi asettumalla ehdolle edustajistovaaleissa tai hakemalla mukaan VYY:n piirissä toimivan järjestön toimintaan.

Jodelissa keskustellaan siitä, kannattaako muuttaa Loftikseen vai Ahvenrantaan. Haalareiden luovutusajankohta mietityttää, kuten myös se, miten Vaasan julkinen liikenne toimii (vinkki: polkupyörästä on paljon iloa). 

On siis se aika vuodesta, jolloin on paikallaan toivottaa kaikki uudet yliopistoyhteisön jäsenet tervetulleeksi ylioppilaskuntaan! Onnea kaikille opiskelupaikan vastaanottaneille. Olit sitten kylteri, teekkari, hallari tai viestijä, olet osa yhteistä ylioppilaskuntaamme eli VYY:taa.

 

Mikä ylioppilaskunta oikeastaan on? 

Ylioppilaskunta on julkishallinnollinen organisaatio, jonka olemassaolosta määrätään laissa. Karkeasti tiivistettynä yliopistolaki 46 § määrittelee asian näin:

Yliopiston opiskelijoiden keskuudessa on ylioppilaskunta, jolla on itsehallinto. Ylioppilaskunnan tarkoituksena on olla jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä, ja osallistua yliopiston lakisääteiseen kasvatustehtävään.

Ylioppilaskunnan tehtävänä on nimetä opiskelijoiden edustajat yliopiston toimielimiin ja korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetussa laissa säädettyjen opiskeluterveydenhuoltoa koskevien tehtävien toteuttamiseen. 

Suomessa on yhteensä 14 ylioppilaskuntaa, ja yhdessä ne edustavat n. 140 000 tutkinto-opiskelijaa. Ylioppilaskunnat käyttävät ääntään kattojärjestön Suomen ylioppilaskuntien liiton eli SYLin kautta. 100 vuotta sitten perustetun SYLin vaikuttamistyön ansiosta opiskelijan tilille tulee kuukausittain opintotuki, jokaisesta kampusravintolan ateriasta saa tuntuvan ateriatuen ja opiskelijaterveydenhuoltoa varten on perustettu Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö (YTHS).

 

Miten Vaasan yliopiston ylioppilaskunta toimii?

Ylioppilaskunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää edustajisto, joka valitaan vaaleilla joka toinen vuosi. Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon valitaan 30 varsinaista edustajiston jäsentä. Edustajisto ohjaa ja valvoo ylioppilaskunnan hallituksen toteuttamaa päivittäistä operatiivista toimintaa, ja päättää muun muassa jäsenmaksusta, talousarviosta, strategiasta, hallituksen kokoonpanosta ja hallinnon opiskelijaedustajista. Edustajistovaalit pidetään taas syksyllä 2021, joissa äänestäminen on erityisen tärkeää!

Edustajisto päättää ylioppilaskunnan toiminnan suurista linjoista, ja niiden toteutuksesta vastaa hallitus. Ylioppilaskunnan hallitus valitaan joka vuosi. Sääntöjen mukaan edustajisto valitsee hallituksen muodostajan, jonka tehtävänä on koota ja tehdä esitys hallituksesta edustajiston toiveiden perusteella. Tällä hetkellä VYY:n hallitus jakautuu kahteen samankokoiseen sektoriin; edunvalvontasektoriin ja yhteisösektoriin

Edunvalvontasektorilla puidaan koulutuspoliittisia, sosiaalipoliittisia ja kaupunkipoliittisia vaikuttamistapoja, kun taas yhteisösektorilla keskitytään tapahtumiin, järjestöjen tukemiseen ja yritysyhteistyöhön. Apunaan hallituksella on neljä kokopäiväistä työntekijää, kuten pääsihteeri ja asiantuntijoita, ja pitkin vuotta erilaisia projektityöntekijöitä, kuten tutorkoordinaattoreita ja messu- ja approvastaavia.

Tehtävää on paljon, mutta lopullisia päämääriä vain yksi: se, että kaikilla Vaasan yliopiston opiskelijoilla olisi mahdollisimman onnellinen, turvallinen ja antoisa opiskelijaelämä. 

 

Miten voin vaikuttaa ylioppilaskunnassani?

  • Äänestä edustajistovaaleissa tai lähde itse ehdolle!

  • Lähde mukaan VYY:n piirissä toimivan järjestön toimintaan.

  • Hae hallinnon opiskelijaedustajaksi (eli HallOpEdiksi) syksyllä!

  • Hae VYY:n hallitukseen, osallistu esimerkiksi tutor-projektiin tai lähde mukaan VYY:n tapahtumatiimiin.

  • Osallistu edunvalvontavaliokunnan (eli EVVK:n) tapaamisiin.

  • Tule nykäisemään allekirjoittanutta hihasta tapahtumissa, laita sähköpostia elmo.nikula@vyy.fi tai palautetta lomakkeella. (Anonyymikin palaute on tervetullutta, mutta huomioithan, että siihen ei ole mahdollista vastata) 

 

VYY on olemassa vain ja ainoastaan jäseniään varten, eli sinun mielipiteelläsi ja toiveillasi on paljon merkitystä. Suosittelenkin ottamaan meidät seurantaan esimerkiksi Instagramissa tai tykkäämään VYY:sta Facebookissa, niin pysyt kartalla ajankohtaisista uutisista.

 

Hauskaa ja turvallista syksyä kaikille!

 

Elmo Nikula

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa