09.11.2023

Ylioppilaskunnan edunvalvontasektorin syksyn kuulumiset

Vuosi lähenee loppuaan ja ylioppilaskunnan uusi hallitus valitaan aivan pian. Sitä ennen on kuitenkin hyvä kysyä, miten on edunvalvontasektorin syksy mennyt?

Sara Güven, kampus- ja kaupunkipoliittinen vastaava, viestintä

Kulunut syksy on mennyt ohi vauhdilla. Fuksisyksy, lukuisia vuosijuhlia ja vaikuttamista. Suurimpana saavutuksena tänä syksynä on kenties ollut vaikuttamistyömme Vaasan kaupungin budjettiin, jossa saimme korotettua opinnäytetyöpalkkioiden suuruutta tuleville vuosille. Muutenkin yhteistyömme kaupungin eri toimielinten kanssa on ollut hyvin tiivistä tänä syksynä. Olemme tavanneet kokoomuksen, vihreiden, vasemmiston, sosiaalidemokraattien, kristillisdemokraattien ja rkp:n valtuustoryhmiä. Näissä tapaamisissa olemme keskustelleet erityisesti siitä, kuinka kaupunkiamme voitaisiin kehittää entistä opiskelijaystävällisemmäksi.

Suurta huolta syksyn aikana on aiheuttanut opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset. Tästä olemme keskustelleet paljon VOAS:n kanssa ja kirjoitimmekin heidän kanssaan aiheeseen liittyvän mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin myös paikallismedioissa. Olemme keskustelleet tilanteesta myös paikallispäättäjien kanssa. Erityisen huolissamme olemme olleet Vaasan ja muiden opiskelijakaupunkien asuntotilanteesta, joka vaikuttaa hyvin heikolta. Onneksi VOAS pyrkii aktiivisesti tekemään töitä tämän eteen!

Syksyllä järjestimme myös yhdessä puheenjohtajamme kanssa vierailun ainejärjestötoimijoille uusiin ainejärjestötiloihin Tervahovin kolmanteen kerrokseen. Tämän vierailun aikana saimme kirkastettua, kuinka yhdessä työstämämme tilat nyt rakentuvat uusille paikoilleen! Kampushanke onkin mennyt kovaa vauhtia eteenpäin, ja tällä hetkellä se etenee aikataulussa.


Laura Koivisto, sosiaalipoliittinen vastaava, kestävä kehitys

Syksy vierähti käyntiin fuksien saapuessa kampukselle. Vietettiin monta päivää ja yötä rastinvetäjinä tapahtumissa ja tanssilattialla yökerhoissa, hauskaa oli! Omalle työpöydälleni on syksyn aikana kuulunut paljon eri dokumenttien lukemista ja kommentoimista. Olen ollut mm. mukana työstämässä yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa ja saavutettavuussuunnitelmaa sekä lausunut Opiskelijoiden liikuntaliiton ja Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokousmateriaaleja. Lisäksi olen tietenkin edustanut hallitusta erinäisissä tilaisuuksissa ja kokouksissa, osallistunut hallituksen yhteisiin palavereihin ja vienyt opiskelijoille tärkeitä asioita sidosryhmille.

Syksyn aikana ollaan oltu uuden ja jännittävän äärellä, kun on päästy kommentoimaan liittokokousmateriaaleja ja laitettu ylioppilaskunnan linjapaperiuudistus edustajiston kanssa isolla vaihteella käyntiin. On ollut mukavaa oppia vaikuttamistyöstä uusia puolia ja odotankin innolla OLL:n ja SYLin liittokokouksia. Vaikeuksiakin on ollut. Opiskelijaravintolan tilanne on puhututtanut eikä yhteistä säveltä tunnu löytyvän. Vuoden kuluessa loppuun tuntuu, että alkaa tulla kiire saada kaikki valmiiksi. Onneksi todellisuudessa aikaa on vielä hyvin.

Edunvalvontasektorilla on ihanaa tehdä hommia. Jokainen on oman pestinsä asiantuntija, mutta uskallamme silti pyytää ja antaa apua kaikki toisillemme. Omaan työntekoon on saanut muilta tukea, ja ymmärrystä on riittänyt niillekin päiville, kun palkkatyö syö kaiken ajan hallitushommilta. Oikeastaan tämä on toteutunut koko hallituksen kanssa. On ollut mukavaa, kun minut pyydettiin esim. mukaan miettimään ja vetämään järjestökoulutuksia.

Sopoilun lisäksi vastuulleni on kuulunut VYY:n kestävä kehitys. Tänä vuonna se on tarkoittanut viime vuonna aloitetun hiilijalanjäljen laskennan loppuun viemistä ja kehittämistä. Hankimme uuden laskurin, joka vähensi huomattavasti toimistolla tapahtuvaa manuaalista työtä ja luokin erittäin hyvän pohjan tulevaisuuden tiekartan luomiseksi, jotta hiilijalanjälki saadaan minimoitua. SYLin kestävän kehityksen sektoritapaamiset ovat olleet antoisia ja toivon, että ensi vuonna tällä saralla otetaan meilläkin suuria harppauksia eteenpäin!

 

Laura Karppinen, koulutuspoliittinen vastaava 

Syksy on ollut vauhdikasta aikaa meille kaikille. Olen koko syksyn ajan selvitellyt omaohjaajien tuen tarpeita, sillä omaohjaus ja niiden saavutettavuus ja riittävät resurssit ovat itselle erittäin tärkeä asia. Syksyn aikana olen auttanut parhaalla mahdollisella tavalla ainejärjestöjen kopoja kaikessa missä he ovatkaan apua tarvinneet. 

Yhdessä edunvalvontasektorin kanssa olen ollut mukana valtuustoryhmien tapaamisissa, ja hallituksen kanssa olen tavannut yliopiston henkilökuntaa. Tapaamisissa olemme puhuneet meille ja opiskelijoille tärkeistä asioista. Syksy on mennytkin hyvin pitkälti tapaamisissa, kokouksissa ja palavereissa. 

Olen myös ollut EVVK:n, eli edunvalvontavaliokunnan, puheenjohtajana tänä vuonna. EVVK:n toimintaa hoidan yhdessä edunvalvonta-asiantuntijamme Ellin kanssa. Tänä syksynä meillä on ollut yksi varsinainen tapaaminen, kuten oli myös keväällä. EVVK:ssa on vielä on paljon kehitettävää, mutta on ollut hauskaa järjestää mielenkiintoisten aiheiden parissa tapaamisia ja jakaa ajatuksia muiden kampuksella toimivien edunvalvojien kanssa. Myös vertaistuki on ollut tärkeää näissä tapaamisissa. 

Syksy on omalta osalta ollut haastava, sillä olin lokakuun loppuun asti vielä “kesätöissä” harjoittelussa. Vaikeinta onkin ollut kaiken työn tasapainottaminen ja kiireen keskellä palautuminen. Ilman muiden hallituslaisten sekä Eva-Ellin apua ja tukea olisi syksy varmasti ollut vielä vaikeampi. Tämä syksy on opettanut myös itselle asioiden priorisoinnista paljon, ja opin, mihin aika oikeasti kannattaa käyttää, sillä kaikkea ei pysty taikka oikeasti tarvitse toteuttaa tämän lyhyen ajanjakson aikana. 

Meidän sektori on ollut hyvin aikaansaava ja olenkin ollut hyvin tyytyväinen meidän toimintaamme kokonaisuudessaan. Pidän sektoristamme erityisesti sen vuoksi, että voin olla avoin heidän kanssaan. Pystymme myös puhumaan mistä tahansa aiheesta ja keskustelut ovat olleet asiantuntevia ja mieltä avartavia. Saman voi sanoa myös meidän muusta hallituksesta. Yhteistyö jokaisen hallituslaisen kanssa on toiminut ja olemme yhdessä päässeet tekemään hienoja asioita. Näitä ihmisiä tulen kaipaamaan!

 

Jos voisit antaa neuvon vuoden takaiselle itsellesi, niin minkä antaisit?

Sara: Usko itseesi ja omiin kykyihisi, kukaan muu ei ole oman pestinsä asiantuntija kuin sinä itse!

Laura Koivisto: Ole armollinen itsellesi ja muille, kaiken uuden oppii kyllä aikanaan.

Laura Karppinen: Uskalla sanoa enemmän ja useammin rohkeasti ääneen sen, mitä mieltä olet asioista.

 

Kiinnostuitko toimimaan hallituksessa?

Haku ylioppilaskunnan hallitukseen on käynnissä ja kiinnostuksesta voi ilmoittaa etukäteen 14.11. asti. Vuoden 2024 hallituksen muodostaja valitaan edustajiston kokouksessa tiistaina 21.11. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi hallituksen muodostajaksi vielä edustajiston kokouksessa. Lue lisää hallituksen muodostajana tai hallituksessa toimimisesta ja hakemisesta nettisivuiltamme!

Varaa Leipätehtaan saunatila

Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa