Sauna- ja kokoustilat sijaitsevat Vaasan keskustassa

Mielellä on väliä!
Tällä viikolla vietämme valtakunnallista opiskelijoiden mielenterveysviikkoa. Viikon tavoitteena on kertoa opiskelijoiden mielenterveyden tilasta ja rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria. THL:n tekemään KOTT-tutkimuksen mukaan 29 % opiskelijoista kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Diagnosoitujen mielenterveyshäiriöiden määräkin on lisääntynyt. Nyyti ry:n kyselyn perusteella opiskelijoiden kuormitus syntyy muun muassa yksinäisyydestä, etäopiskelusta ja toimeentulon haasteista. Koko elämän aikana noin puolet ihmisistä sairastuu diagnosoitavissa olevaan mielenterveyden häiriöön. Nämä tilastot ovat ikävää luettavaa, mutta lähtökohdat on hyvä tietää.
Tutkimuksissa kartoitetaan oireita, diagnooseja ja toimintakyvyn alenemia. Yhteiskunta puuttuu vasta mielenterveyden heikentymisestä seuraaviin ongelmiin. Mitäs jos keskitymme siihen, mitä voimme tehdä, jotta mielenterveys ei heikkene? Tutkimusten mukaan voimme tehdä paljonkin! Voimme vaikuttaa omaan arkeen, voimme tukea toisiamme ja ympäröivä yhteisö voi tukea jäseniään. Mielenterveys on kuin palapeli. Palapelin paloja on muun muassa monipuolinen ja säännöllinen ravitsemus, ei liian täysi työpöytä, liikunnallinen aktiivisuus, riittävä lepo, ”en tee mitään” -hetket ja yhteydet läheisiin ihmisiin. Mielenterveys on tiivistettynä tasaisen arjen elämistä. Kun mielenterveyden pohja on rakennettu vahvaksi, mielenterveyttä haastavat asiat eivät kaada koko palettia.
Mitäs jos pohtisi mielenterveyttä sittenkin kavereiden piknik nyyttikesteinä? Jokainen tuo piknik tarjoiluihin oman panoksen ja saa vastavuoroisesti nauttia myös muiden tarjoilua. Kun mielenterveyttä pohditaan isompana ilmiönä, yhteisö/kaveriporukka voi kasvattaa ryhmän jäsenen koettua mielenterveyttä ja haasteiden kohdatessa yhteisö pystyy tukemaan/auttamaan ryhmänsä jäsentä.
Yliopiston roolia ei voi mielenterveyden tukemisessa unohtaa:
- pitää rakentaa ne väylät, jotka vähentävät aidosti yksinäisyyttä,
- pitää mahdollistaa myös tulevaisuudessa edullinen ja monipuolinen korkeakoululiikunta,
- pitää varmistaa kampuksella ruokailu olevan ravintoaineiden tankkaamisen lisäksi myös palauttava tauko tai sosiaalinen hetki kavereiden kanssa
- pitää panostaa opiskelijaohjaukseen ja sujuvaan opiskeluihin.
Nämä asiat ovat sosiaalipoliittisen vastaavan työpöydällä nyt ja tulevaisuudessa.
Haastan sinut kysymään kaveriltasi tänään: ”Mitä sinulle kuuluu?”
Maaria Salminen
Hallituksen jäsen, Sosiaalipolitiikka