×

Change Language

FI EN
×
×

Uudet opiskelijat

Tutorkoordinaattorin tervehdys

Tiesitkö, että olet aloittamassa elämäsi ikimuistoisimmat vuodet? Nimittäin opiskelu on elämän parasta aikaa ja fuksivuosi on näistä ajoista parhain! Kannustan sinua antautumaan fuksivuodelle kokonaan, sillä yliopistomaailma on ainutlaatuinen.

Nimeni on Emma-Julia ja toimin tämän vuoden tutorkoordinaattorina. Minun lisäksi tässä timanttisessa tutorprojektissa on mukana 10 tutorkouluttajaa ja jopa 60 huippututoria. Eli teitä on täällä vastassa aito ja oikea valiojoukko!  Itse olen päävastuussa koko tutortoiminnasta ja pyrin siihen, että uusien opiskelijoiden vastaanotto olisi kaikille positiivinen kokemus. Tutoreita on koulutettu jo keväästä asti ja he osaavat hommansa paremmin kuin hyvin.

Muista, että tutorit ovat täällä sinua varten, joten älä epäröi kysyä mieltäsi askarruttavia asioita. Liittyivätpä kysymyksesi sitten opintoihin, vapaa-ajan aktiviteetteihin tai Vaasaan, niin myös minulle saa ja pitää laittaa viestiä osoitteeseen: tutorkoordinaattori@vyy.fi. Toivottavasti lähdet avoimin mielin kaikkeen mukaan, sillä järjestämme fuksisyksylle paljon ohjelmaa jokaiseen makuun. Suosittelen pyhittämään ensimmäiset viikot Vaasalle, sillä tekemistä kyllä riittää.

Onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa ylioppilaskuntamme täysivaltaiseksi jäseneksi! Nähdään Vaasassa!

Emma-Julia Matikainen

Tutorkoordinaattori

 

Fuksin muistilista

UUDEN OPISKELIJAN MUISTILISTA

Hoida nämä ennen opintojen alkamista

  • Ilmoittaudu läsnäolevaksi yliopistoon ja maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu 27.8.2019 klo 15 mennessä
  • Tulosta kuitti maksusta tai ota maksusta kuvakaappaus ja pidä kuittia mukanasi, kunnes olet ottanut virallisen opiskelijakortin käyttöön
  • Lataa ilmainen sähköinen opiskelijakortti Pivo-palvelun kautta. Huomaathan, että ilmoittautumisen jälkeen tietojen siirtoon menee muutama päivä, ennen kuin kortti alkaa toimia!
  • Hae asuntoa opiskelija-asuntosäätiö VOAS:lta
  • Tee muuttoilmoitus
  • Hae opintotukea ja yleistä asumistukea Kelasta
  • Tee tarvittaessa sähkösopimus Vaasan Sähköltä

Muista heti syksyllä

Sinun ylioppilaskuntasi

VYY on yhtä kuin Vaasan yliopiston opiskelijat. Katso Tervetuloa Vaasaan- video:

 

 

VYY:n jäsenyys tarjoaa paljon erilaisia kansallisia ja paikallisia etuja sekä palveluita. Ota siis kaikki irti opiskelijuudestasi ja tutustu jäsenetuihin.

Kaikki ylioppilaskunnan jäsenet ovat erittäin tervetulleita mukaan toimintaamme, lisätietoa löydät täältä.

Ota rohkeasti tarvittaessa yhteyttä hallitukseen tai henkilökuntaan, seuraa tiedotustamme viikkotiedotteen, Facebookin tai Instragramin kautta tai tule käymään palvelutoimistolla.

Hallintotieteet

Hallintotieteet ovat julkista toimintaa sekä hallintoa tutkiva yhteiskuntatiede. Hallintotieteilijät kouluttautuvat valtion, kuntien, kolmannen sektorin ja yritysten palveluihin. Työllisyystilanne alalla on erittäin hyvä.

Vaasan yliopistossa hallintotieteiden koulutusohjelmat ovat aluetiede, julkisjohtaminen, julkisoikeus sekä sosiaali- ja terveyshallintotiede. 

Hallintotieteiden opiskelijoiden eli hallareiden oma ainejärjestö on Hallinnoijat ry.  Ainejärjestön tehtävänä on muun muassa luoda yhteisöllisyyttä, järjestää monipuolisia tapahtumia ja huolehtia hallintotieteilijöiden edunvalvonnasta. Hallinnoijat ry on kampuksen ainejärjestöistä vanhin.

Katso hallintotieteiden tutoreiden esittely:

Hallintotieteet yliopiston sivuilla
Hallintotieteilijöiden ainejärjestö Hallinnoijat ry

Hallinnoijat ry 

Kauppatieteet

Tervetuloa opiskelemaan kauppatieteitä Suomen kauneimmalle kampukselle! Vaasassa sinua odottaa yhteisöllinen, lämmin ja tapahtumarikas ympäristö!

Kauppatieteiden koulutusohjelma Vaasan yliopistossa tarjoaa pääaineiksi johtamista, kansainvälistä liiketoimintaa, markkinointia, laskentatoimea ja rahoitusta, talousoikeutta sekä taloustiedettä. Kauppatieteiden opiskelijoiden eli tuttavallisemmin sanoen kyltereiden edunvalvontaa Vaasan yliopistossa hoitaa jäsenmäärältään yliopiston suurin ainejärjestö Warrantti ry.

Sen lisäksi, että Warrantti on Vaasan yliopiston suurin ainejärjestö, on se myös kansallisesti toiseksi suurin kylteriainejärjestö yli 2400 jäsenellään. Ainejärjestönä Warrantin tärkein tehtävä on jäseniensä edunvalvonta ja kauppatieteellisen opetuksen laadun parantaminen Vaasan yliopistossa.

Katso kauppatieteiden tutoreiden esittely:

Kauppatieteet yliopiston sivuilla

Kauppatieteilijöiden ainejärjestö Warrantti ry

Warrantti ry

Tekniikka

Vaasan yliopiston tekniikan koulutusohjelmassa voit opiskella pääaineena sähkö-, energia-, automaatio- ja tietotekniikkaa, Smart Energy:a sekä tuotantotaloutta. Tekniikan alalla pääset mukaan kehittämään maailmaa uusien innovaatioiden ja teknologioiden avulla entistä kestävämmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Kasvavan digitalisaation myötä alalla on valtava kysyntä asiantuntijoille.

Tutti ry on Vaasan yliopiston tekniikan alan opiskelijoiden ainejärjestö, joka valvoo jäseniensä etuja ja toimii heidän hyväkseen. Tutin jäsenistö koostuu DI- ja KTM-opiskelijoista. Tutin nostaa erityiseen asemaan ainejärjestöjen piirissä itsenäinen päätöksenteko teekkariasioissa Vaasan yliopistolla.

Katso tekniikan tutoreiden esittely:

Tekniikka yliopiston sivuilla

Tekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Tutti ry

Tutti ry

Tuotantotalous / Tietotekniikka

Voit valmistua tekniikan alalta myös kauppatieteiden maisteriksi eli niin sanotuksi teollisuusekonomiksi tietojärjestelmätieteen tai tuotantotalouden koulutusohjelmasta.

Koulutusohjelman ensimmäisenä vuotena opiskellaan sekä tuotantotalouden että tietojärjestelmätieteen opintoja. Ensimmäisen vuoden keväällä pääaineeksi valitaan joko tuotantotalous tai tietojärjestelmätiede. Maisterivaiheessa tietojärjestelmätieteen opiskelija voi hakea pääaineekseen myös teknistä viestintää.

Alan opiskelijana parhaat edut saat liittyessäsi sekä tekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Tuttiin että kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Warranttiin.

Katso tietotekniikan ja tuotantotalouden tutoreiden esittely:

Tekniikka yliopiston sivuilla

Tekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Tutti ry

Kauppatieteet  yliopiston sivuilla

Kauppatieteilijöiden ainejärjestö Warrantti

Tutti ry Warrantti ry

Viestintätieteet

Vaasan yliopiston viestintätieteiden koulutusohjelmassa pääset opiskelemaan viestintää monipuolisesti. Mikäli olet kiinnostunut organisaatioiden viestinnästä, digitaalisista yhteisöistä, erikoisalojen käsitteistä, peleistä tai sosiaalisesta mediasta, tarjoaa viestintätieteet juuri sinulle sopivan kokonaisuuden.

Viestintätieteilijöiden etuja ajaa viestijöiden oma ainejärjestö CoMedia ry. Edunvalvonnan lisäksi CoMedia pitää viestijöiden lippua korkealla sekä järjestää jäsenilleen monipuolista toimintaa. Teknisen viestinnän maisteriohjelman opiskelijoiden on mahdollista liittyä omaan ainejärjestöönsä, Giga ry.

Katso viestintätieteiden tutoreiden esittely:

Viestintä yliopiston sivuilla

Viestintätieteilijöiden ainejärjestö CoMedia ry

CoMedia ry

Teknisen viestinnän ainejärjestö Giga ry

Giga ry

Vapaa-aika Vaasassa

Toisiin fukseihin tutustuminen

Alkuviikot ovat täynnä tapahtumia verkostoitumista varten. Kuitenkin ennen kun opiskelut alkavat, kannattaa liittyä Facebook ryhmään nimeltä: Vaasan yliopiston fuksit 2019.

Syksyn tapahtumien viestintä

Syksyn tapahtumista julkaistaan Facebook-tapahtumat, joista löydät tapahtuma-ajan ja paikan. Lisätietoa saat myös tutoreiltasi sekä tilaamalla VYY:n viikkotiedotteen sähköpostiisi ja seuraamalla VYY:n sosiaalisen median kanavia, kuten Instagramia tai Twitteriä.

Ylioppilaskuntatoiminta

Ylioppilaskunnan toimintaan voi osallistua monella eri tavalla. Yksi helppo, mutta tärkeä keino on äänestää syksyllä edustajistovaaleissa, joissa jokaisella jäsenellä on äänioikeus. Jokainen jäsen voi myös asettua ehdolle edustajistovaaleissa tai hakea ylioppilaskunnan hallitukseen, joka valitaan marras-joulukuussa. Ylioppilaskunta tarjoaa myös mahdollisuuksia päästä tekemään projekteja ja oppimaan erilaisia taitoa. Lisätietoa hallituksesta, edustajistosta ja projekteista löydät täältä. Lisätietoa antaa myös mielellään ylioppilaskunnan pääsihteeri ja hallituslaiset.

Kerho- ja yhdistystoiminta kampuksella

Vaasan yliopiston kampuksella toimii joukko erilaisia kerhoja ja yhdistyksiä. Erilaiset toimijat tarjoavat tarkkaa edunvalvontaa, vapaata sosiaalista toimintaa ja mielenkiintoisia tapahtumia. Osallistu tapahtumiin ja toimintaan tai perusta vaikka oma! Lisätietoa järjestötoiminnasta yleisesti saat ylioppilaskunnan järjestövastaavalta.

Yliopiston liikuntapalvelut

Vaasan yliopiston järjestämien liikuntapalvelujen monipuoliseen lajivalikoimaan kuuluu mm. kuntosali, pilatesta ja muuta ryhmäliikuntaa, cheerleadingia, eri palloilulajeja ja ultimatea. VYY toimii yhteistyössä yliopiston kanssa ja liikuntapalvelujen vuoroille voit osallistua ostamalla liikuntatarran ylioppilaskunnan palvelutoimistolta Domus Bothnicalta.

Lisätietoa liikuntapalveluista yliopiston verkkosivuilta.

Vaasan kaupungin vapaa-ajan aktiviteetit

Vaasasta löydät paljon kulttuuria, ulkoilumahdollisuuksia luonnossa, ravintoloita ja tapahtumia, jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Kysele rohkeasti tutoriltasi ja muilta vanhemmilta tieteenharjoittajilta eri mahdollisuuksista ja löydä itsellesi mieluista tekemistä opiskelijaelämän lisäksi! 

 

Kurkkaa VYY:n piirissä toimivien yhdistysten fuksiterveisiä: 
ESN Vaasa SYY Wasa Vaasan Vihreät Nuoret Vaasan Keskustaopiskelijat Wasa Cats Wasa Dogs 

Wasa Teknologförening VES Vaasan Opiskelevat Reserviupseerit Vaasan Ylioppilaskuoro

Usein kysyttyä

Vaasan yliopiston sivuilta löytyy myös UKK-osio liittyen opiskelupaikan vastaanottamiseen ja opiskeluihin.

OPISKELIJAKORTTI

Mikä on Pivo?

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY) on ottanut Pivo-opiskelijakortin käyttöön keväällä 2019. Pivo-appin voivat ladata kaikki VYY:n jäsenet ilmaiseksi joko iOS- tai Android-puhelimeen sovelluskaupasta nimellä Pivo. Kun lukukausi-ilmoittautuminen on tehty ja jäsenmaksu on maksettu, hakee app läsnäolotiedot automaattisesti, jonka jälkeen kortti ja kortin edut ovat heti käytettävissäsi.

Maksaako Pivon opiskelijakortti?

Ei maksa: Pivon opiskelijakortti on ilmainen kaikkien pankkien asiakkaille.

Miten otan Pivon opiskelijakortin käyttöön?

Opiskelijakortin käyttöönotto vie vain hetken.

1. Lataa Pivo-applikaatio sovelluskaupastasi

2. Valitse Pivon päänäkymästä Opiskelijakortti ja lue ja hyväksy ehdot

3. Luo itsellesi kortti seuraamalla Pivon ohjeita.

4. Pivo opastaa sinut käyttöönoton läpi. Kuvan voit vaihtaa kaksi kertaa vuodessa.  

Olen fuksi, milloin saan Pivon käyttööni?

Voit ladata Pivo-sovelluksen puhelimeesi vaikka heti, mutta syksyn 2019 uusien opiskelijat saavat opiskelijakorttiominaisuuden käyttöönsä, kun opiskelijuus elo-syyskuussa todella alkaa, vaikka ilmoittautuminen ja jäsenmaksun maksaminen on mahdollista jo heti opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen.

Mitä Pivolla saa?

Pivolla saat kaikki kansalliset opiskelijaedut, kuten VR:n ja Matkahuollon opiskelija-alennukset, YTHS:n palvelut sekä Kelan ateriatuen. Lisäksi appiin lisätään kesän 2019 aikana Vaasan paikalliset opiskelija-alennukset, näin pääset hyödyntämään entistä helpommin kaikki jäsenyyden mukana tulevat edut.

Miten saan kansainvälisen ISIC-opiskelijakortin?

Vieraile ISIC:n sivuilla ja tilaa digitaalinen ISIC-korttisi hintaan 10€.

Voinko saada muovisen opiskelijakortin?

Kyllä voit, muovinen opiskelijakortti tilataan ja maksetaan sähköisen tilausjärjestelmän kautta, joka aukeaa elokuussa. Kortti haetaan ylioppilaskunnan palvelutoimistolta ja siihen tulee noutaa uusi lukuvuositarra vuosittain todistamaan kortin voimassaolo.

En muistanut tulostaa kuittia jäsenmaksusta, mitä teen?

Helppo tapa todistaa jäsenyytesi aivan opintojen alussa on kuvakaappaus maksetusta jäsenmaksusta. Kirjaudu verkkopankkiin, etsit tilitiedoista kohdan, jossa suoritit jäsenmaksusi ja otat kuvakaappauksen kyseisestä maksutapahtumasta. Täten pystyt todistamaan olevasi ylioppilaskunnan täysivaltainen jäsen alkupäivinä kampuksella.

MITEN LÖYDÄN ERI PAIKKOIHIN?

Miten suunnistan kampuksella?

Kannattaa tutustua kampuksen karttaan ja tarkistaa luentosalien sijainnit.

Mikä ja missä on Leipis?

Ylioppilaskunnan hallinnoima sauna-ja kokoustila Leipis sijaitsee Vaasan keskustassa. Ylioppilaskunta vuokraa tilaa edullisesti jäsenilleen ja järjestöille ympäri vuoden. Leipiksen voi varata varauskalenterin kautta. Leipiksellä voi järjestää n. 30 henkilön illanistujaisia, saunailtoja, kokouksia ja juhlia. Tilan edullisen vuokran ehtona on, että vuokralaiset siivoavat tilat itse. Kun kaikki pitävät yhdessä huolta tiloista ja se jätetään hyvään kuntoon, se palvelee myös tulevia opiskelijasukupolvia.

Mikä ja missä on ylioppilastalo?

Ylioppilastalo Domus Bothnica sijaitsee yliopiston kampuksella osoitteessa Yliopistonranta 5. Ylioppilastalolla sijaitsee VYY:n palvelutoimisto sekä henkilökunnan ja hallituksen työtilat. Ylioppilastalolta voi vuokrata juhlavaa Wärtsilä-salia tai ABB-saunaa jäsenhintaan: Wärtsilä-sali: ma-to -50% ja ABB-sauna: ma-ke -15%.

JÄSENYYDEN JA OPISKELIJUUDEN TUOMAT EDUT

Mikä on YTHS ja mitä hyödyn siitä?

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on säätiö, joka tarjoaa terveydenhuoltopalveluja yliopisto-opiskelijoille. YTHS:n palveluihin kuuluu mm. yleisterveyden, suun terveyden sekä mielenterveyden palveluja. YTHS:ltä voit varata sairaanhoitajalle, yleislääkärille ja suuhygienistille ajan maksutta. Pitkät hammaslääkäri ja erikoislääkäri (pl. psykiatrit) ajat ovat maksullisia.  YTHS:llä on toimipisteitä ympäri Suomen yliopistokoulutusta tarjoavilla paikkakunnilla ja voit käyttää minkä tahansa toimipisteen palveluja opintojesi aikana. Lisätietoa palveluista ja ajanvarauksesta löydät YTHS:n nettisivuilta.

Mistä löydän VYY:n jäsenedut?

Kaikki edut löytyvät Pivosta sekä tietoa erityisesti palveluista löydät VYY:n sivuilta 

Mikä on VYY:n yhteistyöbaari?

Ylioppilaskunnan bileet järjetetään Vaasan keskustasta löytyvässä yökerho Teatrossa.

Minne Teatron jälkeen?

Nälkäistä juhlijaa palvelee tanssilattialla tamppaamisen jälkeen runsas valikoima pikkutuntien herkkuja. Teatron läheisyydestä voit löytää erilaisia pizzerioita kuten esimerkisi Babilon ja Valencia. Lisäksi torilta löytyy Dongnain grilli ja sen klassikoksi muodostuneet kanapallo-annokset.

Tilaa viikkotiedote

Pysy ajan tasalla opiskelijoita koskevista asioista ja tapahtumista