Mikä VYY?

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY) on vuonna 1968 perustettu opiskelijoiden oma yhteisö, johon jokainen Vaasan yliopiston perustutkinto-opiskelija kuuluu. Jäseniä on yhteensä noin 4200. Ylioppilaskunnan olemassaolo perustuu yliopistolakiin.
VYY toteuttaa edunvalvontaa koulutus- ja sosiaalipoliittisissa sekä kansainvälisissä asioissa yliopistolla, kaupungissa ja valtakunnallisesti. VYY tarjoaa myös erilaisia palveluita jäsenilleen sekä järjestö- ja tukipalveluita piirissään toimiville yhdistyksille.
Lue VYY:n sähköinen esite.
Yleisesti VYY:sta
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan organisaatiomalli nojaa perinteiseen edustukselliseen demokratiaan, jossa jäsenet valitsevat omat edustajansa ylimpään päättävään elimeen vaaleilla, joissa kuka tahansa vaalikelpoinen voi asettua ehdokkaaksi ja tulla valituksi edustajistoon. Edustajisto puolestaan valitsee toimeenpanevan elimen eli hallituksen edustamaan itseään ja toteuttamaan päätöksiä.
VYY toimii lakien ja omien sääntöjensä puitteissa. Näiden lisäksi toimintaa ohjaa muun muassa edustajiston hyväksymä toimintasuunnitelma.
Pääsihteeri on henkilökunnan jäsenistä ainoa, jonka edustajisto valitsee. Pääsihteeri toimii ylioppilaskunnan työntekijöiden esihenkilönä.
Ylioppilaskunta rahoittaa toimintansa pääosin jäsenmaksutuotoilla. Ylioppilaskunnan edustajisto määrittelee jäsenmaksun suuruuden vuosittain. Samoin edustajisto hyväksyy vuosittain talousarvion, jonka mukaisesti hallitus ja sihteeristö toimivat.
Jäsenmaksusta maksetaan Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry:n ja Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL:n jäsenmaksu.
Jäsenmaksujen lisäksi ylioppilaskunta tulot koostuvat myös varsinaisen toiminnan tuotoista sekä liiketoiminnasta. Varsinaisen toiminnan tuottoja ovat mm. kulttuuri-vapaa-ajan toiminnan osallistumismaksut, yritysyhteistyö sekä jäsenistön vuokratilan Leipiksen vuokrat. Ylioppilaskunnan liiketoiminta on eriytetty omaan yhtiöön, joka harjoittaa Domus Bothnicalla toimitila- ja tilavuokraustoimintaa.