03.11.2021

Kampuslinjan peruminen on pettymys opiskelijoille


Vaasan kaupunki teki keväällä 2020 päätöksen lakkauttaa kampuslinjana tunnetun linja-autoreitin 14, joka kulki Palosaaren, Vöyrinkaupungin ja keskustan välillä. Reitti on ollut perustellusti tauolla, kun opiskelijoiden liikkuminen vähentyi etäopetukseen siirtymisen myötä. Kampuslinjan oli tarkoitus jatkaa liikennöintiä lokakuun lopusta. 25.10. kaupunki kuitenkin tiedotti kampuslinjan perumisesta vuoden 2021 loppuun saakka, vaikka kampukset ovat auenneet ja lähiopetuksen määrä on lisääntynyt. 

Kampuslinjan peruminen on pettymys opiskelijoille. Kampuslinja on tarjonnut opiskelijoille erityisesti talvisin helpon ja turvallisen liikkumismuodon kampukselle. Suuri osa opiskelija-asumisesta sijaitsee kyseisen reitin varrella. Kampuslinja on erityisen tärkeä kansainvälisille opiskelijoille, joille sopeutuminen uudenlaiseen arkeen opintojen ohella tuo jo itsessään haasteita. Kampuslinja tarjoaa saavutettavan ratkaisun, sillä se on helposti tunnistettavissa ja vie juuri sinne, minne on mentävä päivittäin – kampukselle. 

Reittiyhteyden perumisen seurauksena opiskelijoiden liikkuminen kampukselle julkisen liikenteen avulla vaikeutuu ja hidastuu merkittävästi. Vaasan kaupungin syksyllä 2021 toteuttaman Tulevaisuuden Vaasa -kyselyn mukaan opiskelijat pitävät joukkoliikennettä yhtenä kaupungin suurimmista puutteista. Toimiva joukkoliikenne lisää halua jäädä Vaasaan ja madaltaa kynnystä palata kampukselle etäajan jälkeen. 

Vuoden 2022 Liftin uudistuksen myötä kampuslinja poistuu kokonaan. Kampuslinjana tunnettu vuoro 14 korvaantuu reitillä 4 ja 4V, jotka liikkuvat Gerbyn ja Airport parkin välillä. Vuoro 4V kiertää Onkilahden kautta Vöyrinkaupungin läpi. Kysymykseksi toistaiseksi jää, mitä aikataulua ja vuorotiheyttä reiteille on suunniteltu.

Me allekirjoittaneet olemme hyvin huolissamme Vaasan julkisen liikenteen nykyisestä kehityksestä, josta opiskelijat vaikuttavat unohtuneen. Joka viides vaasalainen on opiskelija, ja julkinen liikenne on nimenomaan yksi tärkeimmistä opiskelijoiden liikkumismuodoista. Kampuslinjalla on myös tärkeä symbolinen arvo. Se viestii todellisesta opiskelijakaupungista.


 

3.11.2021 

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY)

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (VAMOK)

Opiskelijan Vaasa-Vasa Studerande (OVVS)

Tilaa viikkotiedote

Pysy ajan tasalla opiskelijoita koskevista asioista ja tapahtumista