19.03.2020

Ylioppilaskunnan toimiston vinkit etäopiskeluun


Yliopisto-opintojen myötä monella opiskelijalla löytyvät jo hyvät taidot opiskella etänä ja itseohjautuvasti. Äkillinen opiskelutavan muutos voi kuitenkin aiheuttaa haasteita ja siksi kokosimme vinkkejä etäopiskeluun:

Pidä kiinni rutiineista, jos on mahdollista, tai luo itselles uudet rutiinit! 

Herää aamuisin kuin olisit lähdössä kampukselle opiskelemaan, älä torkuta vain sen takia, että kotoa ei tarvitse lähteä mihinkään! Käy aamulla ja iltapäivällä lyhyellä kävelyllä ikäänkuin lähtisit ja palaisit kampukselta: saat raitista ilmaa ja voit asennoitua opiskelupäivään.

 

Luo kotiisi työpiste, missä opiskelu tapahtuu!

Pidä työpiste mahdollisimman erillään paikoista, missä lepäät. Älä opiskele sohvalla tai sängyllä! Selkeä työrauha helpottaa oppimista, joten jos asut kämppiksen tai puolison kanssa, sopikaa työajoista, jolloin opiskeluun keskitytään.

 

Huolehdi ajanhallinnasta, etäopiskelussa se vaatii enemmän huomiota!

Kirjoita ylös kaikki tärkeät päivämäärät kuten viimeiset palautuspäivämäärät, ja aseta itsellesi pienempiä välitavoitteita jokaiselle päivälle. Nämä hoituvat kätevästi esimerkiksi to do -listan avulla. Jos opiskelu yhteen putkeen tuntuu puuduttavalta ja keskittyminen tuntuu herpaantuvan, kokeile aina 45 minuutin opiskelun jälkeen pitää 15 minuutin pituinen tauko. 

Voit saada myös etäopiskeluun sovellettavia vinkkejä opintopsykologin ajanhallinnan ABC videosta: https://blogs.univaasa.fi/tuys/2020/03/16/ajanhallinann-abc/

 

Laita puhelimesi äänettömälle ja vie pois näkyvistä!

Keskittymisesi ei herpaannu jokaisesta uudesta viestistä, etkä saa houkutusta selata sosiaalista mediaa kesken opiskelun. Voit tarkistaa viestit aina tauoilla!

 

Huolehdi opiskeluergonomiasta ja muista tauottaa istumista!

Mikäli et ole tottunut opiskelemaan kotona tai sinulla ei ole esimerkiksi työpöytää ja työtuolia, niin muista kiinnittää erityistä huomiota ergonomiseen työasentoon ja istumisen tauottamiseen. Vaasan yliopisto on ottanut käyttöön Break Pro taukoliikuntaohjelman, jonka saat ladattua sekä puhelimeesi että koneellesi opiskelijasähköpostisi avulla. Lisätietoa täältä: https://www.univaasa.fi/fi/news/vaasan_yliopisto_ottaa_kayttoon_break_pro_taukoliikuntaohjelman/. Lisäksi opiskelijoiden liikuntaliitto on koonnut vinkkejä istumisen vähentämiseen tänne: https://oll.fi/liikuntapolitiikka/istumisen-vahentaminen/linkkivinkkeja-istumisesta-ja-arjen-aktiivisuudesta/

 

Pidä yhteyttä ystäviin!

Kampukselta tutut kahvi- ja lounastauot voi pitää näppärästi etänä ystävien kanssa. Näin saat kätevästi vaihdettua kuulumiset eikä taukoja tarvitse viettää yksin. Näin saat myös tauot pidettyä oikeasti taukoina, etkä huomaamattasi syö samalla kun opiskelet. 

Yliopistoltamme löytyy myös runsaasti mahdollisuuksia etänä tapahtuvaan yhdessä opiskeluun ja näitä mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää!

 

Unohda Wolt, nyt on aikaa kokeilla uusia reseptejä!

Vaikka opiskelun lomassa tekisi hirveästi mieli tilata Woltilla ruokaa, nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen ja kokeilla uusia reseptejä. Itse tehdystä lounaasta saat hyvän fiiliksen ja puhtia loppuun opiskelupäivään.

 

Muista antaa aikaa palautumiselle!

Opiskellessa etänä voi ajatukset jäädä helposti täysin kiinni opiskeluun. Päätä, mihin aikaan lopetat opiskelupäiväsi ja pidä kiinni päätöksestä. Ilman “työaikoja” saat aikaan tunteen, että opiskelet vuorokauden ympäri. 

Anna itsellesi siis kunnon taukoja opiskelusta ja muista harrastaa. Oli mieli harrastuksesi liikunta, lukeminen tai leffojen katselu, vievät harrastukset tehokkaasti ajatukset pois opiskelusta ja muuntaa kotisi jälleen opiskelutilasta kodiksi.

 

Lopuksi vielä paljon tsemppiä loppukevään opintoihin!

Tilaa viikkotiedote

Pysy ajan tasalla opiskelijoita koskevista asioista ja tapahtumista